LO arm i arm med Stefan Löfven …

...om vinster i välfärden.


Kan någon förklara varför välfärdsföretagen skulle gå med på ett avtal där vinsten avskaffas?

Hela idén med riskkapitalbolag är att maximera vinsten och hur det går till är vi idag allt för väl medvetna om. Siffror från Socialstyrelsen och Skolverket visar att vinsten till stor del skapas  genom lägre personaltäthet.

Samma dag som ETCs granskning av vinsterna i välfärden  publiceras kovänder LO. Från att ha förespråkat  en vilja att reglera vinster i välfärden går LO ut med ett utspel om att parterna ska förhandla om välfärdsvinster.

Kritiken lät inte vänta på sig. Göran Greiders ton i ETC är glasklar:

Inga fler gemensamma luncher för S och LO!

Stefan Löfven har inte kunnat hantera trycket från vänster som entydigt kräver bort med vinster i välfärden. Så lägligt att få draghjälp av LO är Greiders tes.

s-vc3a4ljarnas-instc3a4llning-till-vinster

Hur kommer alla de ombud som röstade för en stenhård kamp mot vinster i välfärden på 2012 års LO-kongress att reagera?  Och medlemmarna? Kan inte vara så kul att via media upplysas om att ledningen gör en kovändning. Hur påverkar detta engagemanget i valrörelsen?

Kom inte och säg att inte kvaliten i välfärden försämras!

De tio största välfärdsbolagen gjorde en vinst på 9,5 miljarder mellan 2008 och 2012, visar Dagens ETC:s granskning. Hela branschen beräknas ha tjänat drygt 30 miljarder sedan Reinfeldt tillträdde. (ETC)

Vinsterna skulle naturligtvis ha återinvesterats i skolan, vården och omsorgen. Det är för bedrövligt att bevittna hur våra skattepengar göder ett fåtals fickor. Frågan om hur våra skattepengar ska användas är en politisk fråga. Det är inget arbetsmarknadens parter har att förhandla om.

Fågan är om inte det här schackdraget från LO  och Stefan Löfvens ovilja att stoppa vinsterna i välfärden  kommer att bli spiken i kistan för socialdemokraterna i valet 2014?

Media:AB1, DN123,SvD1, Arbetet1 & Peter Johansson & Martin  Moberg & Eric Rosén

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


  2 comments for “LO arm i arm med Stefan Löfven …

Comments are closed.