En välregisserad föreställning som gick snett.


Första programmet i serien Nyfiken på partiledaren där Poul Perris, psykoterapeut intevjuade Jonas Sjöstedt skapade mersmak. Intervjun med statsministern stängda snabbt av den känslan.

Kritiken före programmet kom på skam då Poul Perris visade sig vara en betydligt skickligare intevjuare än de politiska reportrar vi brukar se i TV-rutan. Det många frågade sig var om Fredrik Reinfeldt skulle våga öppna sig som Jonas Sjöstedt gjorde och visa människan bakom den allvarstyngda masken.

Reinfeldt leende

En bild från en debatt där konrollen gick upp i rök

Intervjun med Reinfeldt blev en besvikelse. Den blev mer av en tillrättalagd reklamannons hopsnickrad av PR-gänget bakom moderaterna. Och jag måste säga att det intryck Fredrik Reinfeldt gav av allvarsam ansvarstagande och lagspelande sedan barnsben inte imponerade. Snarare skrämde bilden som tonade fram av en hårt kontrollerad människa utan känslor som saknar  kontakt med verkligheten. Lagspelet eller snarare bristen på densamma ger ex Maud Olofsson prov på i sin bok.

Nu visar det sig att intervjuerna  inte är så fria som de framställts. Partiledarna har själva kunnat stryka frågor de tycker är för närgångna eller av annan anledning inte vill svara på.

Trots en från Reinfeldts och hans stab välregisserad föreställning lyste den människosyn som  den moderata politken utgår ifrån igenom. En konservativ syn på människor där man ser människor som några man aldrig ska lita på utan måste stävja och hålla under kontroll. Det är också det synsätt som manifesterats när den moderatledda regeringen  trasat sönder socialföräkringarna och därmed puttat ut allt fler i utanförskap.

Reinfelt talade också om olika begåvningar, medfödda och statiska sådana. Helt i linje med  konservatismen som betonar arvet och förbiser kraften hos den miljö som kan få människor att växa.

Där satt han vår statsminister famåtlutad, stel som en pinne med knäppta händer i knät och såg tyngd ut av allt ansvar. Finns det en människa bakom den känslokalla masken kan man ju undra? Det tror och hoppas jag. Men  Eva Franchell skriver:

Låt oss befria Reinfeldt från allt ansvar!

Låt oss se till att vi får en statsminister av annan kulör vid riksdagsvalet 2014! För Sveriges men också för Fredrik Reinfeldts bästa är det ett ansvarsfullt vägval.

Media:DN, Svd12 & Jan-Inge Flücht, Martin Moberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i Andra om: Mediekritik, Journalistik, Poul Perris, Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, Statsminister, Alliansen, Val 2014, Politik, Sveriges Television, SVT, Public service svd12345 dn12345 Annarkia […]

Joanna
Joanna
10 years ago

En skam av SVT att föra väljarna bakom ljuset.