Ett parti i fritt fall?

Med Annie Lööf som partiledare har har centerpartiet försatts i fritt fall.

Från att ha varit ett parti som stod upp för miljön, småskalighet och decentralisering är centerpartiet idag ett parti som lämnat mittfåran och lagt sig till höger om moderaterna.

Centerpartiet  som en gång var ett parti för hela Sverige styrs idag av Stureplanscentern .  Det är en helomvändning som saknar motstycke , en helomvändning som  fört partiet till bottennoteringar i väljaropinionen. Centerpartiet har  förlorat sin själ och därmed sin väljarbas.  1973 fick centerpartiet 25 % av väljarkårens röster. Idag hamnar partiet allt som oftast under riksdagsspärren i opinionsundersökningarna.

Bilden är från Alliansfritt Sverige, det bakomliggande materialet är olika opinionsundersökningar

Annie Lööfs första år som partiledare har fört partiet nedför en brant utförsbacke. Själv ser hon inga problem utan menar att hennes första år präglats av en ordentlig framryckning . Peter Andersson skriver:

Den ljusa framtidsbilden hamnar i stark kontrast mot dagens politiska verklighet med Centerns nedåtgående trend i opinionen och illustreras bra av Paul Ronges rubrik ”Ingen PR i världen kan rädda Centerpartiet

Det ser inte bättre ut än att Annie Lööf  iklätt sig rollen som oppositionens bästa valarbetare. Står sig trenden för centerpartiets nedåtgående spiral  finns ingen framtid för Reinfeldt och alliansen i Rosenbad efter 2014 års riksdagsval.

Media: SVT1,2, di.se, SR1, 2,


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Leon
Leon
11 years ago

Jag frågar mig, mot bakgrund av dagens politiska situation, snarare om det egentligen finns någon politisk opposition i Sverige. Samtliga demokratiska partier, väl att märka räknar jag inte ”populisttomtarna” i SD dit, förutom då möjligen V trängs på det ”politiska mittfältet”. Centerpartiets eventuella och mycket sannolika sorti ät nog snarast en följd av en accelererande ”profillöshet” än en ”högersväng”. Dessvärre tror jag att ”mittfältspolitiken” lämnar fältet fritt för missnöjesröster på SD 2014, vilket ju är den minst önskvärda utvecklingen. En förhoppning kan ju vara att V profilerar sig som ett klart vänsteralternativ och därmed får ett ökat inflytande.

trackback

[…] kärnkraftslinje, Alliansfritt – Med Annie Lööf har C tappat 202 väljare om dagen, annarkia – Ett parti i fritt fall?, Röda Berget – Ett grattis till Annie Lööf på 1-årsdagen, MM, Peter Andersson – […]

trackback

[…] Johan Westerholm om “affärsplanen”, Lassses blogg om sanningar och lögner, Annarkia om Annie Lööf och centern, Göran tankar och bagateller om arbetslösheten, Lena Sommestad om […]