Kör rasisterna på porten!

”Förstår att du är upprörd. Så ser tyvärr det nya kalla Sverige ut. Allting kryper närmare”
Ovanstående inleder ett svar på ett mejl jag i min frustration skickade till en person vars omdöme jag litar på.

Vad var det som hänt?

Vid närmare eftertanke inget jag borde blivit så tagen på sängen av. Egentligen inte! Jag följer med i vad som händer där ute i samhället, tar del av media och diskuterar samhällsutvecklingen mest varje dag. Med sorg i hjärtat harjag sett hur mörkerkrafterna flyttat fram sina positioner. Ändock slogs jag till marken när jag förstod att jag riskerar att få dela hiss med en person som deltar i grupperingar som är öppet rasistiska. På min egen gata, i min egen brf, det kom för nära.

Aldrig hade jag trott att ett parti med rötter i nazismen, ett rasistiskt parti skulle få medvind i opinionen under min livsstil. Än mindre att det skulle dimpa ner en folder som uppmanar flyktingar som funnit en fristad i Sverige att återvända till sin ursprungsmiljö. På flera orter tillåts nazister  marschera på gatorna och föra ut ett budskap som klingar 30-tal. Det är en normalisering av mörkerkrafterna som om vi inte ser upp och sätter ner foten kan bli för sent att sätta stopp för. Det är en utveckling som gör mig mörkrädd.

Tro inte att Sverigedemokraterna är ett rumsrent parti menar Emerich Roth: ”Sverigedemokraterna är ett dolt nazistiskt parti. Men hur kan jag då påstå att Sverigedemokraterna är dolt nazistiska?

Låt oss börja med det uppenbara; Sverigedemokraterna jobbar ihärdigt med att dölja nazismen inom partiet. De har fullt sjå med att tysta och utesluta partimedlemmar och partifunktionärer, som inte lyckas dölja sina verkliga åsikter och idéer. Och i Expressen den 28 september 2015 avslöjar partisekreterare Richard Jomshof att man är tvungen att dämpa och anpassa sin retorik, ”ty Sverige är inte moget för de sanna orden ännu”.“ (Nyheterna 24)

Hur kunde det gå så här? Forskning på Södertörns högskola ger en fingervisning. Där har man undersökt vad som kännetecknar en person som sympatiserar med Sverigedemokraterna ur ett psykologiskt perspektiv. Inte förvånande fann man att det handlar om människosyn, en avsaknad av tillit till andra människor. Det är en inställning som har sin grogrund i ökande klyftor som hos många skapar rädsla och osäkerhet inför morgondagen. Vi lever vi ett land vars klyftor ökar snabbast inom hela OECD området.

Om bara några veckor är det val. Det är ett val vars resultat kommer att visa vilket samhälle som väntar. Idag ökar klyftorna med en hastighet vi inte kunnat föreställa oss. Är det det samhället vi vill ha?

För mig är valet enkelt. Bästa medicinen mot rasism och högerextremism är ett jämställt samhälle. Ett samhälle där humanism och människors lika värde är ledstjärnor. Ett rättvist samhälle. Ett samhälle för oss alla.

Dagens Arena: Högerextremism när sig på oroochväxande klyftor http://www.dagensarena.se/essa/hogerpopulismen-nar-sig-pa-oro-och-vaxande-klyftor/

Bilden från tidigare inlägg: Manifestationen mot nazism 30 september 1917 i Göteborg

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments