Nazisternas marsch kom av sig medan Heden fylldes av fredliga motdemonstranter, bilder.

Uppdaterad

Det blev en mäktig, lugn och värdig manifestation  där Göteborg än en gång stod upp mot nazister.

Antalet deltagare på manifestationen mot NMR  blev fler än vad arrangörerna hoppats på. Vi var  över 10 000 som  samlades  på Heden för att markera att nazister inte är välkomna i Göteborg. Gamla och unga, familjer och ungdomar tillsammans var vi starka.

 Vi vann, mot högerextremismen. Mot våldsbejakandehejdukar som förnekar Förintelsen. Som hatar frihet och öppenhet. Som förkastar idén om alla människors lika värde.(AB)

Nazisterna hade parkerat ute i Mölndal för att sedan ta sig in till anvisad samlingsplats vid Scandinavum.  De bröt mot givna instruktioner och försökte istället ta sig fram till Bokmässan. Polisen svarade med att ringa in dem.

Nazisterna attackerade poliser, angrep journalister och fotografer.  Deras ledare och flera av hans gelikar i NMR omhändertogs av polisen misstänkta för bl a våldsamt upplopp.

Dagens händelse klassades som en nationell särskild händelse vilket innebar att poliser från hela landet  var närvarande i stan. Överallt poliser till fots, till häst, i luften,  polisbilar  och som nedan arrestbussar.

Nazisterna hade hotat att inta Göteborgs gator.  Istället blev det vi motdemonstranter som gjorde det.

Runt 14-tiden spreds ryktet om nyhetsflashar som rapporterade om  tumult och vi hörde samtidigt smällar från bengaler. Plötsligt lämnade alla polisbussarna på plats området. I sociala medier kom upprop om Alla till Liseberg. I mitt sällskap delade vi på oss. Några gick till bokmassan .

Tillsammans med tusentals andra tog jag mig ner tilll Scandinavium där området och gatorna snabbt fylldes med motdemonstranter.

Bilderna nedan är tagna vid Scandinavium.

Några hundra meter ner hölls nazisterna på plats av dubbla led med poliser. Där stod även många motdemonstranter.

Nazisterna hade inte haft en chans att ta sig fram den här vägen. Nu blev de istället lotsade ut ur stan på bakgator omgivna av poliser.

Jedis mot nazism och clowner mot nazism var färgstarka inslag bland alla motdemonstranter.

Strax efter att bilden ovan  togs konstaterade en clown i megafon:

Tillsammans har vi stoppat nazisterna. Men vi måste komma ihåg att det är vi människor som måste sätta tryck på politikerna så att vi slipper göra det här varje gång.

Tyvärr försökte ett litet antal våldsverkare ta saken i egna händer. De stoppades resolut av såväl polis som motdemonstranter.

-Sluta kasta skanderade motdemonstranter och gick fram för att hindra dem.

Trots alla farhågor och ren skrämselkampanj i media mot manifestationen på Heden blev det  en lyckad dag.

Bilden ovan vid Heden.

Än  en gång stod Göteborg upp mot nazism och visade att i vår stad värnar vi allas lika värde.

Foto: Annarkia

Andra om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments