Kapa terrorismens rötter.

Vad är det då som skapar jordmån för extremistisk fundamentalism och driver en ung man  att spränga sig själv?

Media beskriver den 28-åring som sprängde sig själv till döds mitt i centrala Stockholm som en som fångats av en förvriden extremistisk syn på  islam   En avart  av islam som  svenska muslimska  föreningar klart  tar avstånd från.

Kolonialismen igår, Neokolonialismen idag.

Ingemar Leckius dikt, ”I öknen går de vilda fåren” (1968)  är lika aktuell idag som då den skrevs .

Till Frans Fanon

De tar tigande emot våra gamla filtar,
vårt överskottsfoder, våra stipendier.

[…]

Det hjälper inte att vi bekänner vår skuld,
Det hjälper inte att vi svettas ut vår vithet.

Strategin växer fram i deras muskler.
Knivarna härdas i deras inälvor.

Vi som alltid vänt andra kinden till,
hur skulle vi kunna undfly den kommande vreden

Dikten tillägnas Frans Fanon ,författare till Jordens fördömda, filosof och  en av dåtidens  mest erkända teoretiker  kring den västerländska imperialismen och avkolonialiseringen.

Ronny Åkerberg skriver

De unga muslimer som drivs i händerna på terrorister upprörs, liksom många av oss andra, av de oerhörda övergrepp som USA och dess allierade gör sig skyldiga till i Irak och Afghanistan. Det ”kristna”, ”civiliserade” väst har låtit massakrera och tortera hundratusentals människor, kvinnor, gamla och barn med hycklande hänvisningar till alla fina värden och till tonerna av George Bushs religiösa utläggningar. Det svenska politiska etablissemanget sluter villigt upp i Nato:s härnadståg i Afghanistan.

Segregationen och utanförskap i Sverige

Ett samhälle där segregation och arbetslöshet ställer människor utanför kan om det vill sig illa skapa en miljö där jordmån för extrema rörelser  kan spira.

Ett samhälle där klyftorna tillåtits öka och människor slagits ut skapar oro och missnöje. När rädslan för utanförskap ökar och oro för försörjningen är ett faktum kan missnöjet få oväntade följder. Den känslan har gett utrymme för ett främlingsfientligt och islamofobiskt parti (SD).  Muslimer har  blivit måltavla och misstänkliggjorts och pekats som syndabockar .

Individens ansvar

Vi ansvarar alla för våra handlingar och de val vi gör . Det finns inga omständigheter som befriar oss från eget ansvar. Den 28-årige självmordsbombaren valde våldets väg och minnet av honom blir våldsverkaren vars avsikt var att sprida skräck och förödelse.

För att kunna kapa rötterna måste kampen mot terrorism föras på flera fronter.

Tidigare inlägg

Bloggat: Svensson, Jinge, Torbjörn Jerlerup , Martin Moberg, Peter Andersson, Beelzebjörn

Media: SvD234567,DN234, AB234, GP23,VG23 HD,Sydsv1, Dagen2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Morgan
Morgan
13 years ago

Helt rätt att kampen måste föras på flera fronter. På vår ”hjemmefront” gäller att outtröttligt propagera mot alla insatser av svensk trupp i USA och Natos ”tjänst” och mot den bomb-höger som behärskar de stora medierna. Dags också att ”damma av” begreppen nykolonialism och imperialism mm.

Magnus
Magnus
13 years ago

Herregud. Mannen hade fru och 3 barn och var utbildad sjukgymnast. Flyttade mellan Sverige och Storbrittanien. Sökte efter en andra fru!! Svensk medborgare. Du beskriver en bild av ett offer. Han var inget offer, då hade han inte lyckats komma såpass långt som han kom. Han var en ren psykopat som försökte att finna en mening med sitt liv genom att mörda 100 tals andra människor. Han kunde valt att propagera mot kriget i ett annat land på positiva och fredliga sätt, hans dåd väcker bara främlingsfientlighet. Jag har ingen respekt eller förståelse för att han vänder sig mot det fria samfund som gett honom en chans att göra något gott för sig och för det ursprung han kom från. Med din förståelseteori kan var och en mördare, våldtäktsman och andra människor som utför onda dåd undslippa sitt ansvar. Vad med de 100 000 tals muslimer som INTE spränger folk i luften. Varför klarar de att leva fredligt i ett fritt land. Dina teorier är på gränsen till rasistiska eftersom du ger ursäkt till honom bara pga hans ursprung och religion. Vad med om han varit kristen och moderat, hade du tyckt att det var ok då? Tror inte det. Döm alla människor efter samma måttstock.

Magnus
Magnus
13 years ago
Reply to  annarkia

Han har begått ett sk utökat självmord…som tur är var det misslyckat… men det är typiskt för narcissister som ser sin egen död som så viktig att man kan dra ned andra i det utan att tänka på deras eller sin egen familj. Han saknar alltså tydligt empati. Förr kallade man det psykopati. Jag anser att genom att tro att Sveriges eventuella engagemang eller inte i Afghanistan skulle kunna förhindra hans självmord är i det bästa naivt och i det värsta rasistiskt. Vad har hans självmord att göra med svensk politik egentligen? Sverige har gett honom frihet till åsikter och till att hitta en förnuftig väg att protestera mot ett eventuellt krig eller vad nu annat du anser kan vara bakgrunden. Jag tror att det inte har att göra med hans eventuella muslimska bakgrund eller Afghanistan att göra, han var inget offer. Jag tror att han var en rotlös man pga att han inte kände sig hemma någonstans, narcissistisk och letade efter en mening och var dessutom förbannad för att inte folk tog honom på mer allvar. Typiskt för många andra generationens invandrare. Då hämnades han och använde ” den så kallade kampen mot västerlandet” som ursäkt. Precis som andra arga män använder fotboll, nazism eller andra ismer som ursäkt för att skada andra. Han var välgödd och i frihet och var inte förtryckt. Hade hade till och med letat efter en andra fru.

trackback

[…] Thomas och Tokmoderaten och Hökmark och Motpol och Annarkia och Zoila och konservativa […]

Danne
Danne
13 years ago

Mitt inlägg försvann.
Eller tog du bort den?
Isf är du en tönt.

John
John
13 years ago

Jag tror nog han fokuserade mycket på just ”grisen Vilks” också vilket enligt din logik gör honom till ett offer för yttrandefrihet… västvärlden är hemsk 🙁