Kåkstäder konserverar utanförskapet.Jag är emot tiggeriförbud men vid kampen för kåkstäder går gränsen.

Att slå vakt om romers rätt att bo utan sanitära anordningar i skjul  eller under bar himmel på en ödetomt mitt i Malmö kan aldrig vara vägen framåt. Den kampen är bakåtsträvande. Den hjälper inte romer vare sig ur fattigdom eller att integreras i samhället . Tvärtom konserveras utanförskapet.

Integrera romerna i vår välfärd och ge dem samma rättigheter och skyldigheter som andra EU-medborgare som vistas i landet. Det förutsätter att samma spelregler gäller för alla. Kåkstäder vare sig i  eller utanför tättbebyggt område är inte tillåtet, har inte varit tillåtet i modern tid och ska inte heller vara det.

Det var på tisdagsmorgonen som polisen stormade migrantlägret i Malmö. Alla migranter lämnade lägret efterhand och flera av dem tog sig utanför statshuset för att få svar på var de skulle ta vägen.
Stefan Löfven poängterar att det i stor utsträckning handlar om EU-migranter från Rumänien och Bulgarien.
– Där har vi ju ett samarbetsavtal med Rumänien och jobbar på ett tillsammans med Bulgarien. De får komma hit självfallet och vara här en tid, men i det långa loppet är det deras egna länder som måste ta ansvar för att de får arbete, utbildning, och bostad i sitt land. Det har inte Sverige ansvar för. (AB)

Flera människorättsorganisationer kritiserar Malmös hantering.  Civil Rights Defenders menar att Malmö kränker romernas mänskliga  rättigheter och hänvisar till beslut i Europadomstolen om att romer inte få utsättas för tvångsavhysningar om de inte samtidigt erbjuds alternativ till boende.

Lästips:  En del av Sveriges rasistiska historia reproduceras nu, Myndigheterna bryter mot mänskliga rättigheter, FN-rapportör kritiserar avhysningen av EU-migranter,Så stort är Sveriges ansvar

Uppdaterat: Göteborg stoppar läger tidigare (GP)
Andra om , , , , ,11 comments for “Kåkstäder konserverar utanförskapet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.