Rätten att bestämma över sin egen kropp.

Den gravida kvinnan i Farsta som slogs medvetslös utsattes för dubbel skändning. Det var en våldshandling som rymde såväl rasism som ett sanslöst kvinnoförakt.

abAtt polisen drog sig för att komma till platsen för att utreda brottet ger ytterligare en dimension åt den våldshandling som kan rubriceras som ett hatbrott.

 I går uppmanade flera debattörer på Aftonbladet debatt alla ”…medsystrar i Sverige – religiösa som icke-religiösa” att idag ta på sig slöja i solidaritet med de muslimska kvinnor som dagligen råkar ut för det islamofoba hatet..

Uppmaningen har fått ett enormt gensvar och utvecklats till något som liknar ett Hijabupprop. Bra! Rasism måste bekämpas var den än visar sig.

När jag ser den diskussion som förekommit i sociala medier om hijaben som   symbol för kvinnoförtryck eller dess motsats påminns jag om hur några av mina fd elever valde att väcka diskussion runt mångkultur och jämställdhet. De gjorde en utställning där två skyltdockor drog till sig uppmärksamheten. Den ena docka var klädd i hijab, lång kjol och långärmat den andra i kortkort och urringat. Vad de ville säga och få oss att fundera över är nog uppenbart för var och en av oss..

Egentligen uttrycker Gudrun Schyman det enklast: ” Alla har rätt att bestämma över sin kropp.”(AB)

 

Media: AB12, DN,SR12, Svd
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 comments for “Rätten att bestämma över sin egen kropp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.