Rätten att bestämma över sin egen kropp.

Den gravida kvinnan i Farsta som slogs medvetslös utsattes för dubbel skändning. Det var en våldshandling som rymde såväl rasism som ett sanslöst kvinnoförakt.

abAtt polisen drog sig för att komma till platsen för att utreda brottet ger ytterligare en dimension åt den våldshandling som kan rubriceras som ett hatbrott.

 I går uppmanade flera debattörer på Aftonbladet debatt alla ”…medsystrar i Sverige – religiösa som icke-religiösa” att idag ta på sig slöja i solidaritet med de muslimska kvinnor som dagligen råkar ut för det islamofoba hatet..

Uppmaningen har fått ett enormt gensvar och utvecklats till något som liknar ett Hijabupprop. Bra! Rasism måste bekämpas var den än visar sig.

När jag ser den diskussion som förekommit i sociala medier om hijaben som   symbol för kvinnoförtryck eller dess motsats påminns jag om hur några av mina fd elever valde att väcka diskussion runt mångkultur och jämställdhet. De gjorde en utställning där två skyltdockor drog till sig uppmärksamheten. Den ena docka var klädd i hijab, lång kjol och långärmat den andra i kortkort och urringat. Vad de ville säga och få oss att fundera över är nog uppenbart för var och en av oss..

Egentligen uttrycker Gudrun Schyman det enklast: ” Alla har rätt att bestämma över sin kropp.”(AB)

 

Media: AB12, DN,SR12, Svd
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Me
Me
10 years ago

Det är konstigt att så få av kritikerna till Hijabuppropet kommer ihåg att kortkort kjol och urringat OCKSÅ är redskap för förtryck för MINST lika många kvinnor i världen. Varför ska alla sexslavar i världen glömmas bort när det talas om förtryck av kvinnor och småflickor? För att låtsas som att man verkligen bryr sig om förtryckta muslimska kvinnor. J-vla hyckleri. Hur mycket har dessa kritiker försökt göra för att hjälpa förtryckta muslimska kvinnor? Allt handlar i grunden bara om vilken klädsel som är normaliserad och att de inte tål att se någon bryta mot den västerländska normen. Det är förmodligen mer provocerande att bära den heltäckande klädstilen än att köra punkstilen i västvärlden idag.

Och kvinnoförakt ja.. Varför skulle annars någon som tycker att en kvinna per definition är förtryckt av att bära slöja (notera att med den logiken så är ALLA kvinnor i kortkort och urringat ÄNNU mer förtryckta) misshandla KVINNAN? Slå på den som hen tror redan ligger ned istället för att försöka hjälpa människan. Inte för att jag tror alla kvinnor i slöja behöver hjälp eller medlidande, men de som tror det och misshandlar beslöjade kvinnor måste ju vara i total avsaknad av empati.

trackback

[…] för det så kallade Hijabuppropet har framfört att islamofobiska, antimuslimska brott ökar kraftigt i […]