Ingripande från väst inte långt borta?

Det är mycket som händer nu.

Militärkuppen i Egypten börjar utvecklas till ett inbördeskrig. Beslutet att frige Mubarak kan bli den gnista som tänder elden för att att våldet ska eskalera och spridas. Det som såg ut som en arabisk vår tycks ha hamnat i en återvändsgränd och ljuset förbytts i mörker.

russia-china-veto-against-us-intervention-in-syria1Hur ska man förhålla sig till medias uppgifter om vad som händer i Syrien? Aftonbladet går på tå och försöker balansera uttalanden från regimen och oppositionen medan Dagens Nyheter pekar på Assadregimen som skyldig till att över 1300 människor mist livet efter att kemiska vapen använts i en förort till Damaskus.I en   rapport som publicerades  i början av  maj av  FN-kommissionen,  som leddes av  domaren Carla Del Ponte i Internationella brottmålsdomstolen i Haag, sas det att det då fanns   starka indikationer att rebellerna i Syrien använt kemiska vapen.   Oppositionen tillbakavisade uppgifterna.

Oppositionen är ingen enhetlig grupp utan består av en rad olika grupper där även Al Qaida finns med. Det nämns sällan i svensk
media.

I dag kan vi läsa att Ryssland och Kina motsätter sig att låta FN-gruppen som nu finns i Syrien undersöka  vad som hänt.Det är ett beslut som knappast ger Assadregimens förnekande något stöd.Har man inget att dölja är öppenhet det bästa vapnet mot  propaganda och desinformation.

Frankrikes propåer att gå förbi FN och attackera Assadregimens styrkor kan snart bli verklighet. Det är ett scenario som många väntat på. 

Obamas uttalande om att en rödgräns går vid användandet av kemiska vapen talar för att någon form av ytterligare inblandning i konflikten inte är långt borta. Det är densamme Obama som skickat drönare mot presumtiva fiender och som tillåter att NSA är del av vårt privatliv via direkt spionage och avlyssning.Obama en president för det land som historiskt fram till i dag stått för så mycket förödelse för att tjäna egna intresse. Obama är han en man att lita på? Har en ”bad guy” omvandlats till en ”good guy”.

Medan världen träter om vem som är den största skurken i inbördeskrigets Syrien förblöder  det syriska folket. Över 100 000 har mist livet i attacker och strider mellan olika rebellgrupper och mellan Assadregimens soldater och rebellgrupper. Dagligen försöker människor ta sig över gränsen för att söka sig en fristad från krigets härjningar.

Oavsett vem som står bakom en attack där nervgas använts är det ett folkrättsbrott. Låt oss hoppas att FN-delegationen släpps in i området för att kunna skaffa sig en oberoende uppfattning om vad som hänt innan Frankrike och USA hinner trycka på ja- knappen för en väpnad intervention i Syrien.

Media: AB12,DN1234,5,HD, SR,1,2,SvD1,2,

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
JH
JH
10 years ago

Det ska stå ”Förblöder det Syriska folket”

trackback

[…] Mer: Röda Malmö, Kildén & Åsman, Annarkia, Borgarmedia: DN1, 2, SVD1, 2, 3, SR1, 2, Läs även andra bloggares åsikter om Nervgas, Diktatur, […]