Fler skolor riskerar konkurs och ….


…skolinspektionen lämnar över ansvaret på föräldrarna.

Läser i Göteborgsposten att flera av stadens friskolor riskerar att gå omkull inom loppet av ett år. Det enligt UC, Sveriges ledande kreditupplysningsföretag som visar att tre olika koncerner som driver gymnasieskolor i Göteborg ligger i riskzonen.

Med John Bauer koncernens konkurs i friskt minne vet vi vad som väntar de elever som kan beröras. Byta skola med anpassning till nya lärare och ny skolkultur kan påverka studieron och därmed betyg inför studentexamen. Nya sept_11-0021relationer till andra elever ska skapas när vänskapsbanden bryts på den gamla skolan som går i graven.

Att Sverige har den mest extrema marknadsinriktningen på skolan i världen vet vi vid det här laget. Socialdemokraterna la grunden för det friskolereformen när skolan kommunaliserades och alliansen  har inte lyft ett finger för att reglera det elände som kommit i spåren  av alla de friskolor som dykt som svampar ur jorden för att alstra vinst åt riskkapitalister istället för att ägna sig åt undervisning.

Skolinspektionen rekord i kölvattnet på John Bauers konkurs och riktar krav på föräldrars undersökningsskyldighet före skolval. Det är väl självklart att man som förälder tittar runt innan skolvalet. Men att begära att föräldrar ska ta över skolinspektionens ansvar finns inga ord för.

På Skolinspektionen menar man att föräldrar i dag behöver vara aktiva konsumenter och ta reda på så mycket som möjligt om en skola innan man väljer. Föräldrar bör undersöka skolans pedagogik, lärartäthet och elevunderlag, men gärna även ekonomiska resultat.

[…]

Samtidigt saknar Skolinspektionen själv kunskaper för att kunna göra några egna djupare ekonomiska granskningar.

– Det har bildats nya bolagsformer och företagsstrukturer, skolor har gått samman, och det här behöver man ju ha kompetens för att kunna analysera, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler.(SVT)

Föräldrar i dag behöver vara aktiva konsumenter och ta reda på så mycket som möjligt om en skola innan man väljer. Föräldrar bör undersöka skolans pedagogik, lärartäthet och elevunderlag, men gärna även ekonomiska resultat.
Föräldrar i dag behöver vara aktiva konsumenter och ta reda på så mycket som möjligt om en skola innan man väljer. Föräldrar bör undersöka skolans pedagogik, lärartäthet och elevunderlag, men gärna även ekonomiska resultat.ek

Skolinspektionen kräver med andra ord att föräldrar ska ha den kompetens de själva saknar. Det är deras lösning på friskoleeländet. Saknar man som förälder kompetens  att välja rätt får man skylla sig själv. Det är andemeningen i skolinspektörens uttalande.

Nu är det dags att sätta ner foten och återreglera skolan samtidigt som skolan slipper kommunens bojor! Det är lärandet inte riskkapitalets vinstintresse som ska sättas i centrum!

Akvarell: Heksann och Foto: Annarkia

Mer i media: AB1,2,3,4, DN1,2,3,4,5, SvD1,2,SR1,2,3 & H Ericsson & P Johansson & M Moberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Romelsjö
11 years ago

DN Debatt hade idag ett bra inlägg om skolan med likande bedömning som i Din blogg. Man presenterade där en ny antologi ”Slaget om den likvärda skolan” av Daniel Suhonen och flera lärare.
Jag har från Stefan Lindgrens blogg (http://www.8dagar.com/2013/08/mera-tomtar-och-troll.html) hämta uppgifter om John Bauer, som delvis kommer från riksdagens utredningstjänst.

I oktober 2008 såldes John Bauer koncernen till det danska riskkapitalbolaget Axcel.

I maj meddelades att Axcell avsåg att avveckla sitt engagemang och JB Education. Totalt hade företagskoncernen då 31 gymnasieskolor och fem grundskolor med 10 000-15 000 elever, uppemot tusen anställda.

Skulderna uppgår till totalt till 1 150 miljoner kronor enligt konkursförvaltarens sammanställning, återgivet av SVT. Störst är bankskulder och koncernskulder. De står för drygt 300 miljoner vardera. Lönegarantiskulden är 139 miljoner kronor. Det är alltså lönerna till de anställda som staten måste stå för.

Samtliga dotterbolag, som var för sig innehåller en rad gymnasier, gick med vinst. Vinstmarginalen var så hög som 13 procent på gymnasierna i södra Sverige. Vinsterna har förts vidare från skolorna till JB Education (tidigare JBO) som koncernbidrag, vilket kan likställas med vinstutdelning. De samlade koncernbidragen var 266 miljoner 2009-2011, och så sent som 2011 landade de på 131 miljoner.