Fler skolor riskerar konkurs och ….


…skolinspektionen lämnar över ansvaret på föräldrarna.

Läser i Göteborgsposten att flera av stadens friskolor riskerar att gå omkull inom loppet av ett år. Det enligt UC, Sveriges ledande kreditupplysningsföretag som visar att tre olika koncerner som driver gymnasieskolor i Göteborg ligger i riskzonen.

Med John Bauer koncernens konkurs i friskt minne vet vi vad som väntar de elever som kan beröras. Byta skola med anpassning till nya lärare och ny skolkultur kan påverka studieron och därmed betyg inför studentexamen. Nya sept_11-0021relationer till andra elever ska skapas när vänskapsbanden bryts på den gamla skolan som går i graven.

Att Sverige har den mest extrema marknadsinriktningen på skolan i världen vet vi vid det här laget. Socialdemokraterna la grunden för det friskolereformen när skolan kommunaliserades och alliansen  har inte lyft ett finger för att reglera det elände som kommit i spåren  av alla de friskolor som dykt som svampar ur jorden för att alstra vinst åt riskkapitalister istället för att ägna sig åt undervisning.

Skolinspektionen rekord i kölvattnet på John Bauers konkurs och riktar krav på föräldrars undersökningsskyldighet före skolval. Det är väl självklart att man som förälder tittar runt innan skolvalet. Men att begära att föräldrar ska ta över skolinspektionens ansvar finns inga ord för.

På Skolinspektionen menar man att föräldrar i dag behöver vara aktiva konsumenter och ta reda på så mycket som möjligt om en skola innan man väljer. Föräldrar bör undersöka skolans pedagogik, lärartäthet och elevunderlag, men gärna även ekonomiska resultat.

[…]

Samtidigt saknar Skolinspektionen själv kunskaper för att kunna göra några egna djupare ekonomiska granskningar.

– Det har bildats nya bolagsformer och företagsstrukturer, skolor har gått samman, och det här behöver man ju ha kompetens för att kunna analysera, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler.(SVT)

Föräldrar i dag behöver vara aktiva konsumenter och ta reda på så mycket som möjligt om en skola innan man väljer. Föräldrar bör undersöka skolans pedagogik, lärartäthet och elevunderlag, men gärna även ekonomiska resultat.
Föräldrar i dag behöver vara aktiva konsumenter och ta reda på så mycket som möjligt om en skola innan man väljer. Föräldrar bör undersöka skolans pedagogik, lärartäthet och elevunderlag, men gärna även ekonomiska resultat.ek

Skolinspektionen kräver med andra ord att föräldrar ska ha den kompetens de själva saknar. Det är deras lösning på friskoleeländet. Saknar man som förälder kompetens  att välja rätt får man skylla sig själv. Det är andemeningen i skolinspektörens uttalande.

Nu är det dags att sätta ner foten och återreglera skolan samtidigt som skolan slipper kommunens bojor! Det är lärandet inte riskkapitalets vinstintresse som ska sättas i centrum!

Akvarell: Heksann och Foto: Annarkia

Mer i media: AB1,2,3,4, DN1,2,3,4,5, SvD1,2,SR1,2,3 & H Ericsson & P Johansson & M Moberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


2 comments for “Fler skolor riskerar konkurs och ….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.