Inget block kan räkna bort SD.

Sverigedemokraterna tredje största parti i senaste väljarundersökningen kan få makt över vem som får uppdraget att bilda regering.

Sverigedemokraterna seglar fram i tider då arbetslösheten och otryggheten ökar. Plockar röster från moderaterna och växer där mittenpartierna lämnat fritt fält. Såväl socialdemokraterna som moderaterna har som första målgrupp medel klassen i storstäderna. Allt för att vinna plats på maktens taburetter i Rosenbad.  Det kan slå tillbaks på ett sätt som ingen förutsett.

Rödgrön majoritet? Om man räknar bort SD, något som samtliga medier gör som kommenterat undersökningen har de rödgröna partierna ett klart försprång framför alliansen. Frågan är vilket parti  Jimmy Åkesson  kommer att förorda när talmannen efter nästa val gör sin runda bland partiledarna. Med tanke på att SD röstat med alliansen i de flesta omröstningar som gjorts i riksdagen är det inte så självklart   att tala om rödgrön majoritet. Sverigedemokraterna är ett högerparti. Ett extremt sådant . Följer de tidigare mönster är det moderaterna som får deras gunst inför statsministeromröstningen 2014.

Nu kommer förslag om valsamverkan för att rädda de allianssyskon som riskerar åka ur riksdagen. Kristdemokraterna ligger under spärren och Annie Lööf gör vad hon kan för att centerpartiet ska gå samma väg. Moderaterna har under senaste åren sakta men säkert knaprat i sig de små partierna.

Ett tvåpartisystem som blockpolitiken bäddar för kan påverka röstbenägenheten negativt och därmed demokratin.  Nyanserna försvinner och minoritetsgrupper missgynnas. Ett enda alliansparti kan mycket väl skrämma iväg folk som annars hade tänkt rösta borgerligt.

Illustrationer: Erik-Rune

Media:ab123, dn12, gpsvd123, sr & Jinge & M Moberg & P Andersson & O Möller

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 comments for “Inget block kan räkna bort SD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.