Inget block kan räkna bort SD.

Sverigedemokraterna tredje största parti i senaste väljarundersökningen kan få makt över vem som får uppdraget att bilda regering.

Sverigedemokraterna seglar fram i tider då arbetslösheten och otryggheten ökar. Plockar röster från moderaterna och växer där mittenpartierna lämnat fritt fält. Såväl socialdemokraterna som moderaterna har som första målgrupp medel klassen i storstäderna. Allt för att vinna plats på maktens taburetter i Rosenbad.  Det kan slå tillbaks på ett sätt som ingen förutsett.

Rödgrön majoritet? Om man räknar bort SD, något som samtliga medier gör som kommenterat undersökningen har de rödgröna partierna ett klart försprång framför alliansen. Frågan är vilket parti  Jimmy Åkesson  kommer att förorda när talmannen efter nästa val gör sin runda bland partiledarna. Med tanke på att SD röstat med alliansen i de flesta omröstningar som gjorts i riksdagen är det inte så självklart   att tala om rödgrön majoritet. Sverigedemokraterna är ett högerparti. Ett extremt sådant . Följer de tidigare mönster är det moderaterna som får deras gunst inför statsministeromröstningen 2014.

Nu kommer förslag om valsamverkan för att rädda de allianssyskon som riskerar åka ur riksdagen. Kristdemokraterna ligger under spärren och Annie Lööf gör vad hon kan för att centerpartiet ska gå samma väg. Moderaterna har under senaste åren sakta men säkert knaprat i sig de små partierna.

Ett tvåpartisystem som blockpolitiken bäddar för kan påverka röstbenägenheten negativt och därmed demokratin.  Nyanserna försvinner och minoritetsgrupper missgynnas. Ett enda alliansparti kan mycket väl skrämma iväg folk som annars hade tänkt rösta borgerligt.

Illustrationer: Erik-Rune

Media:ab123, dn12, gpsvd123, sr & Jinge & M Moberg & P Andersson & O Möller

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] och utom S…, 2 om att Löfvens förslag bra utgångspunkt för vidare diskussioner…, Annarkia om att inget block kan räkna bort SD…, Socialdemokraterna i Göteborg om att Alfons […]

essbeck
11 years ago

Tyvärr är det så att de får makten att bestämma för att höger och vänster inte har en uttalad vilja att aldrig sätta Sd i vågmästareposition.

Alliansen har drivit igenom sin politik med hjälp av att låta Sd bli vågmästare. Dvs att de hellre låter Sd bestämma istället för att förankra politiken med en majoritet av väljarna.

Alliansens policy att bara samarbeta med sig själva har skapat den här typ av politik. Den enda gång som alliansmedlemmarna blir upprörda är när de förlorat omröstningar i riksdagen på förslag som de tre rödgröna partierna drivit till omröstning. Då skäller alliansen på först och främst socialdemokraterna för att ”samarbeta med Sd”. Samtidigt är det Sd som gjort ett val så det är kanske deras samarbetspartner som driver igenom alliansens förslag som de borde skälla på först.

Frågan är hur de rödgröna kommer agera om de blir den största minoriteten och Sd är i mitten. Kan de driva en linje som riktar sig till alliansens partier där man sträcker ut en hand för samarbete med enskilda allianspartier för att försöka foga samman en majoritet vid omröstningar utan Sd inflytande.

Där kan alliansen säga stopp och hänvisa till att antingen pratar de rödgröna partierna med alliansen eller så låter de bli.

Kontentan av allt detta är att alliansens ställningstagande cementerar Sds maktposition i mitten men det skapar också en ”möjlighet” för alliansen att få igenom deras politik för att Sd oftare röstar med alliansen.

Vad det kan betyda är att trots att de tre rödgröna partierna kanske blir den större majoriteten så blir det alliansen som är den mindre majoriteten så får igenom mest politik för att Sd röstar med dem.