Inget att förvånas över.

Nya opinionsmätningar från Synovate och Novus är inget som lockar så många av oss från spisen så här en vecka före julafton. Differensen mellan blocken står sig. Kristdemokraterna fortsätter sin ökenvandring och får en bra bit under 4 procent. Inom det forna rödgröna blocket fortsätter Sveriges näst största parti socialdemokraterna att gå bakåt. Tragiskt då Sverige mår väl av en stark opposition. Men inget att förvånas över då (S) i praktiken står utan partiledare sedan Mona Sahlin aviserat sin reträtt från den posten och en märklig valanalys där Morgan Johansson spänt upp snubbeltråd. Det minsta (S) behöver nu är en FRA-debatt och att förminska en valanalys genom att peka ut några skatter som boven till valförlusten bådar inte gott. Uteblir en förändringsprocessen inom (S) får vi kanske som Kent Persson se – ett paradigmskifte i svensk politik.

Medias avsaknad av analys eller är det medveten snedvridning är rent ut sagt fördummande. Visst ökar miljöpartiet men ligger hästlängder efter de opinionssiffror socialdemokraterna får.

Det skulle vara intressant att veta om händelserna i Stockholm påverkat opinionen.

Hur går det för piratpartiet med tanke på allt som hänt när det gäller integritetsfrågorna på kort tid? Datalagringsdirektivet, utökad signalspaning och  transparensen som WikiLeaks försett oss med hur reagerar folk på det?

Bloggat:Peter Andersson, Martin Moberg, Krassman, Röda Malmö, Kent Persson

Media: AB AB2 DN DN2 SkD Svt

Bloggar om  socialdemokraterna, kristdemokraterna, miljöpartiet, piratpartiet,politik, samhälle, intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
M. E.
M. E.
13 years ago

S-ledningen är ju rätt aktiv nu med att samarbeta med Alliansen i allt från skol- till energifrågor, även FRA, bara att Johansson tydligen borde ha ”förankrat” bättre, att han gick ut för tidigt.

Kanske denna fortsatta högerglidning efter valet också bidrar till S-nedgången?

Ska bli intressant att se, men jag undrar om inte V har goda chanser att få ökat stöd genom att utforma en dagsaktuell vänsterpolitik som avviker från den högerglidning det rödgröna samarbetet innebar. Stödet för V verkar ganska stabilt i avväntan på att partiet ger ton. Sahlin vill ju ha MP för att flytta S högerut, sedan använde hon MP för att flytta även V högerut. Hon satte jaget framför laget, sina egna (SN-influerade?) uppfattningar framför en bra, helhetlig förståelse. Och nu verkar S-ledningen ha gett ton att fortsätta åt höger, och nedgången verkar fortsätta.

Rickard
13 years ago

Skrev också ett blogginlägg om hur vi låter lobbygrupperna styra.