Ingen anledning till oro?

Ingen kan missta sig på den pågående klimatförändringen. Det regnar som aldrig förr samtidigt som det blir varmare. I Rio möttes representanter från världens alla hörn. Ett möte som försiggick i medieskugga.

Rio-mötet om klimatet och vår framtid har så när gått mig förbi. Resultatet blev magert, ett urvattnat dokument som inte innehåller några som helst bindande åtaganden. Ett litet, litet steg i rätt riktning är det  hållbarhetsmål som  alla länder ska arbetas fram till 2015. Med tanke på den pågående klimatförändringen brådskar det. Händer  inget radikalt på miljöområdet lär de som är barn idag få uppleva ett helt annat klimat än det vi har idag.
Svenska Dagbladets ledarskribent är dock inte ett dugg orolig. Han försöker  försöker invagga oss i nån slags säkerhet och  tröstar oss med att det kommer att födas nya genier som har förmågan att lösa de svåra framtidsfrågorna.  Världens ledare kan lugnt sitta med armarna i kors och vänta på att marknaden med hjälp av genierna fixar klimatet är budskapet. Man tar sig för pannan och undrar om den ledarskribenten har alla hästar hemma.
Knappast förvånande att vår egen statsminister försvarar mötet. Bättre med ett resultatlöst möte än inget alls tycks vara hans mening. Marknaden kan lämnas i fred alltmedan utsläpp av koldioxid och växthusgaser kan fortsätta i oförminskad skala. Att områden översvämmas och görs obeboeliga i framtiden spelar mindre roll.
Vad som händer när istäcket i Arktis smälter allt fortare och havsströmmarna börjar påverkas det är något som redan de som är barn idag kan få uppleva. Men som sagts det är inget vi ska bry våra hjärnor med . Det fixar kommande genier och marknaden. Vad gör väl det att det blir lite blötare och varmare här uppe i Norden?  Med stövlar och regnställ ordnar det sig nog. Eller?
Media:DN 2 3 4 5 6, SkD, AB 2, GP

Andra om klimat, miljöRio, politik, samhälle,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Karlberg
11 years ago

Visst kan det vara så att det både blir varmare och regnar mer men det förra tycks ju inte påverka denna sommar. Sitter allt som oftast ute och fryser på kvällarna:(