Inför kvällens Agenda, regeringsfrågan efter DÖ?DÖ dödförklarades av samtliga allianspartier efter att KD gav tummen ner till decemberöverenskommelsen.Vad som kommer ut av detta lär det spekuleras.

dilemmaInget på kort sikt  är vad de flesta kommentatorer förutspår. De borgerliga har inget gemensamt budgetförslag inför höstens omröstning i riksdagen. Den rödgröna budgeten lär gå igenom utan prut. Men vad som sedan händer  lär bli kvällens huvudnummer i kvällens Agenda.

Löfven å sin sida förespråkar blocköverskridande samarbete. Hur det går ihop med den kritik Löfven riktat och riktar mot alliansens skattesänkarpolitik vete gudarna. Har han tänkt att tillsammans med alliansen  fortsätta den väg som lett till ökade klyftor, ökad arbetslöshet och en krackelerad gemensam välfärd?  Kasta ut Vänsterpartiet med badvattnet och kanske också Miljöpartiet för att liera sig med partierna till höger? Fortsätta på den nyliberala vägen som skapat ett kallare och otryggare Sverige?

Läget i riksdagen kommer tvinga de borgerliga att välja mellan samarbete med S eller SD. Kompromissa med Löfven eller driva sin linje med stöd av SD.

Troligen kommer väljarbarometrarnas utslag påverka vad som komma kan. Om de rödgröna får opinionen på sin sida kommer då Löfven trycka på knappen för nyval månntro eller är det fortfarande den utsträckta handen som gäller? Om de borgerliga får vind i seglen blir det då hotet om ett gemensamt budgetförslag som kommer att ligga i vågskålen? Mer av konfrontation och konflikt?

Aldrig har svensk politik varit så oförutsägbar som nu.

Illustration: Jeander

Andra om , , , , , , , , ,Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments