Ideologiska motiv bakom privatiseringsivern.

Under de senaste två decennierna har välfärden  varit utsatt för en privatiseringsvåg utan motstycke.Förskolor,  skolor, sjukhus, vårdcentraler och äldreomsorgen  har  bjudits ut och inte alltid till högstbjudande. Motivet har sagts vara ökad effektivitet , kvalitet och demokratisering för brukarna. Nu har en grupp välfärdsforskare på uppdrag av SNS  tagit sig en närmare titt och utvärderat  vad som skett efter privatisering inom: Förskolan, skolan, individ- och familjeomsorgen, hälso- och sjukvården, arbetsmarknadspolitiken samt insatser för äldre och funktionshindrade.

Resultatet blir svårt att bortse ifrån för de som sjungit privatiseringens lov.

Inom de flesta områden har vare sig kvaliteten eller effektiviteten ökat av konkurrensen, i den mån det går att mäta med objektiva mått såsom kunskap hos elever eller större jobbchanser. Med reservation för mätproblem, går det heller inte att spåra några generella kvalitetsvinster inom omsorgstjänsterna, bortsett från tillgängligheten som ser ut att ha ökat efter vårdvalet introducerades. (DN)

I debatten har flera negativa konsekvenser dragits fram i ljuset.  Skolor som sätter för höga betyg för att locka elever. Kommunala skolor som tvingas ta emot elever från friskolor som kraschat.  En skattefinansierad verksamhet vars vinster  inte återinförs i verksamheten utan stoppas i privata fickor. Ökad segregering när det gäller vården och sämre tillgänglighet för de som inte har privata försäkringar.  Privatisering som drivits av ideologiska skäl utan  faktiskt underlag.  Jag instämmer därför  i den slutsats som  Laura Hartman som är  forskningschef på SNS drarr :

Många av välfärdens klienter befinner sig i en utsatt position och de har rätt till bästa möjliga service inom ramen för de mål och resurser för välfärdspolitiken som vi gemensamt satt upp. För att uppnå detta räcker det inte med ideologisk trosvisshet som beslutsunderlag.

 Bloggat: Bloggat: Ola Möller , Johan Westerholm , Peter Andersson, Martin Moberg

Media: SR, AB, SvD 12
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
12 years ago

Får se vad Schlingman hittar på nu när de faktiska argumenten sopats bort av självaste SNS. 🙂

trackback

[…] Bloggat: Röda Berget, Sjöstedt, Storstad, Annarkia, Sjölander, Borgarmedia: GP, SVD1, 2, DN1, 2, SMP, NM, SVT, SR, Läs även andra bloggares […]