I Jönköping har Fas 3 nått himmelska höjder.

I Smålands Jerusalem förlitar man sig på Guds kärlek för att häva arbetslösheten.Där låter man Gud agera arbetsförmedlare.

Långtidsarbetslösa som  av arbetsförmedlingen placerats hos Erikshjälpen, som drivs av pingströrelsen och hos Frälsingsarmens kafé involveras i religiösa aktiviteter. Erikshjälpen säger

Guds kärlek hjälper dem att komma tillbaka till arbetslivet.

Det påminner mig om när jag som ny lärare i en av Jönköpings gymnasieskolor upplystes av en av mina elever om vad som låg bakom Vietnamkriget. – En ond ande svävade över landet. Vietnameserna hade en ådragit sig Guds vrede påstod han. Idag talar samma tungor om att  det är böner och Guds kärlek som avgör om en arbetslös får jobb eller inte. P4 Jönköping beskriver hur det kan gå till:

Det är åtta arbetslösa som fått fas 3-plats på Frälsningsarméns kafé Hannas Vardagsrum i Jönköping och på förmiddagarna där, efter att personalen gått igenom dagens rutiner, så läser de ur boken Hundra Dagar med Jesus och ber tillsammans.

Personalen på Erikshjälpen och Frälsningsarmén försvarar sig med att deltagandet i religiösa aktiviteter som böner är frivilligt. Ett cyniskt påstående eller i bästa fall ett tecken på dålig människokännedom. För en person vars tillvaro kan ha slagits i spillror p g av lång arbetslöshet är det inte lätt att säga nej till en person man är beroende av. Arbetspraktiken är ju tänkt att vara en språngbräda ut i arbetslivet och personalens gunst kan därvid bli avgörande. Hur frivilligt blir då deltagandet i bönestunden?

Martin Moberg skriver

Det är nästan som att man kan höra tacken till Jesus från de berörda frikyrkor som håvar in miljoner från staten för de mycket utsatta långtidsarbetslösa som inte har något annat val än att delta i strängt religiösa och evangelistiska sammanhang till en riktigt urusel ersättning.

Media: SR och SVT och Kyrkans tidning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments