Helt galet och skrämmande om morden på Hisingen.Helt galet och skrämmande är ord som bäst beskriver den skottlossning  med automatvapen som igår kväll ägde rum på  krogen mitt under enTV-sänd  fotbollsmatch i Biskopsgården på Hisingen.

Med gårdagens våldsdåd på Hisingen  fick myten om att skjutningarna i Göteborg endast drabbar de kriminella gängen en knäck.Två döda flera skadade varav några allvarligt . En av de mördade är en ung grabb utan koppling till gängen. Detsamma gäller flertalet om inte också  samtliga av de skadade.

Som Hisingsbo känner jag en stark klump i magen efter vad som hänt. Obehagligt och overkligt att det skjuts så nära inpå.Den känslan är  sannolikt än större hos de som bor runt Vårväderstorget på Biskopsgården.   Risken finns att våldet eskalerar efter gårdagens uppgörelse.

Krisberedskapen  kom snabbt igång. Vi är ju vana sa en polis. Kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthen menade att det harit lugnt senaste året. 50 skjutningar förra året och då sägs det att läget förbättrats. Så kan vi inte ha det!

Kommunstyrelsens ordförande  Annelie  Hulthén var snabb att kräva hårdare lagstiftning och vid hanteringen av illegala vapen.  Hon får stöd av Sven-Åke Lindgren, sociologiprofessor  som menar att   tillgången på vapen är en central fråga:

– Vi kan inte ha en situation där unga män åker omkring i bilar med skarpladdade vapen. Det säger sig självt att vanliga göteborgare riskerar att drabbas när de här männen är stridslystna och drogpåverkade.

Ett sätt att komma åt problemet är att göra det förenat med betydligt högre kostnader och strängare straff att inneha vapen.(GP)

Det är något jag kan hålla med om.  Men det räcker inte. Vid en kartläggning av 40 personer tillhörande kriminella gäng i Göteborg gjordes visade det sig att 37 av dem lagförts redan som 17-åringar.

Frågor som kräver svar är: Vad krävs för att förhindra återfall i kriminalitet är om möjligt en ännu mer cenral fråga. Hur förebyggs rekryteringen till kriminella gäng?

Oisín Cantwell pekar på det som de flesta redan vet men få gör något åt:

Hur påverkas det förebyggande arbetet mot att ungdomar dras in i kriminalitet av utanförskap, av arbetslöshet och dåliga skolresultat och av att socialtjänst rustas ner?
Alla samhällsproblem går inte att lösa med lagstiftning. Faktum är att få av dem blir lösta den vägen. ( AB)

imageDag 19 i #Blogg100
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] uppges vara gängelaterad, vilket  tyder på en ny våldspiral mellan gängen. Detta  efter att två personer mördades i och utanför en pub på Vårväderstorget i Biskopsgården för inte så länge sedan. Där […]