Ny våldsspiral på Hisingen?På Vårväderstorget ligger blommorna kvar. Igår kom två nya larm om dödsskjutningar på Hisingen.

Två larm om skjutningar med dödlig utgång inom loppet av ett halvt dygn på Hisingen. Det  efter att två personer mördades i och utanför en pub på Vårväderstorget i Biskopsgården för inte så länge sedan. Där ligger fortfarande alla blommor och ljus kvar som lämnades för att hedra offren.

Tidigare har det sagts att faran för allmänheten är försumbar. Efter dödsskjutningen  på Vårväderstorget vet vi att vem som helst som befinner sig på fel plats vid fel tid kan komma i vägen för dödande kulor.

Häromdagen lyssnade jag på ett föredrag på Biblioteket i Biskopsgården. För att komma dit passerar man Vårväderstorget. Nog var jag mer vaksam än brukligt när jag snabbt genade över platsen för att nå biblioteket. Om det är en känsla som får spridning är stadsdelen illa ute.

Alldeles intill Vårväderstorget finns en muralmålning med budskap som inger hopp. Målningar som rimmar illa med den bild av Hisingen som gängens våldsamma uppgörelser ger.

muren

Förr använde rivaliserande gäng knytnävarna för att göra upp. Idag låter de skjutvapen tala.

Polisen förstärker sina insatser och laddar för att möta en uppskruvad våldsspiral mellan gängen. Det är naturligtvis insatser som är viktiga men de löser inte underliggande problematik ungdomar med framtidshopp behöver ingen kriminell identitet. När kommer de åtgärder som behövs för att förebygga utanförskapet och sätta stopp för mängden vapen som är i omlopp?

Våldet måste tas på allvar!

117 skottlossningar i offentliga miljöer i kommunen under 2013, 2014 och hittills 2015. Det är ett problem som ingen längre kan blunda för. (GP)

När dödsskjutningar skett är polis och media snara med att informera om huruvida  det är gängrelaterat våld eller inte. Vilken betydelse har det för ansträngningarna att sätta stopp för våldet? Om skjutningarna skett i finare stadsdelar som Särö eller Långedrag  vad hade då hänt?

Vi tycker att det är dags att Göteborgs politiker visar att ungdomar i Angered, Bergsjön, Biskopsgården och Tynnered är värda en bättre framtid än att dö i ett gängkrig eller sluta som kanonmat åt IS, skriver ett antal ideella organisationer.(GP)

Lästips:Våldet en konsekvens av välfärdssamhllets sönderfall, Anders Svensson

Foto: Annarkia

image

Dag 47 i #blogg100

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments