Slår Riksbankens räntesänkning knut på ekonomin?Riksbanken paniksänker räntan. Kronkursen faller och småspararna oroar sig för att det hopsamlade sparkapitalet ska naggas i kanten. Jublar gör fastighetsmäklare och landets exportörer.

 

Först nollade riksbanken reporäntan och nu avisera man för andra gången i rad  minusränta. De betyder att  bankerna får betala mer för att deponera sina pengar hos riksbanken. Vilka effekter får det på småspararnas  sparkapital. Bestraffas vi   med minusränta alt nya avgifter?

Syftet med riksbankens besked är att få fart på ekonomin. I nuläget görs få investeringar och  konsumtionen är låg. Alliansen samlade i ladorna och höll inne investeringar som kunde ha satt fart på ekonomin. Så gör också många idag. Vi sparar och gnider om utifall ekonomin skulle rasa.

Trots att vi har en rödgrön regering är det alliansens politik som gäller. Regeringen kan inte få igenom egna budgetförslag utan stöd av de borgerliga partierna. Decemberöverenskommelsen är i grund och botten inget annat än en garanti för att alliansens politik fortsatt gäller när det gäller utgifter och inkomster i statens budget.

Frågan är om Sverige och vi alla hade mått bäst om vi fått ett nyval. Nu är det stiltje på mer än ett plan.

Riksbankens räntesänkning   lär knappast gynna den bostadsbubbla som ligger och jäser. Effekten kan bli fortsatt prisuppgång på villor och bostadsrätter och fler som lockas att låna upp över skorstenen.

Vill det sig riktigt illa kan minusräntan få motsat effekt än den avsedda och slå knut å ekonomin.

En ny avtalsrörelse för 2,8 miljoner löntagare inleds senare i år. Arbetsgivarna i Svenskt näringsliv har redan slagit fast att utrymmet för höga lönehöjningar saknas när inflationen är låg, i så fall hotas jobben. LO hävdar å sin sida att låga höjningar bara förvärrar problemet. (AB)

Räntsänkningen påverkade kronkursen negativt. Svenska kronor blev  billigare i relation till annan valuta som dollar och euro, något som gynnar exportörer.

image

Dag 18 i #blogg100

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , & DN12Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Sven
Sven
9 years ago

Problemet ligger i att räntan inte sänktes när den skulle sänkas. Vår riksbankschef borde sänkt för fyra år sedan för att öka på ekonomin. Fast banden till S som finns där har nog spelat in. Det fick inte gå för bra för alliansregeringen. Nu är vi i en situation där ekonomin är död. Massarbetslösheten ligger bakom nästa sväng.

Martin
Martin
9 years ago

Glöm inte att man samtidigt som man betalar ut mer pengar till bankerna för att de skall skapa pengar ut luft för sina polares spekulation. Så köpte man även upp 30 miljarder i statsobligationer, som ägs av de stora affärsbankerna. Så bankfesten fortsätter med oförminskad styrka. Idag är de nog ganska bakis på bankernas huvudkontor efter att ha vaskat Bollinger hela natten.