Slår Riksbankens räntesänkning knut på ekonomin?Riksbanken paniksänker räntan. Kronkursen faller och småspararna oroar sig för att det hopsamlade sparkapitalet ska naggas i kanten. Jublar gör fastighetsmäklare och landets exportörer.

 

Först nollade riksbanken reporäntan och nu avisera man för andra gången i rad  minusränta. De betyder att  bankerna får betala mer för att deponera sina pengar hos riksbanken. Vilka effekter får det på småspararnas  sparkapital. Bestraffas vi   med minusränta alt nya avgifter?

Syftet med riksbankens besked är att få fart på ekonomin. I nuläget görs få investeringar och  konsumtionen är låg. Alliansen samlade i ladorna och höll inne investeringar som kunde ha satt fart på ekonomin. Så gör också många idag. Vi sparar och gnider om utifall ekonomin skulle rasa.

Trots att vi har en rödgrön regering är det alliansens politik som gäller. Regeringen kan inte få igenom egna budgetförslag utan stöd av de borgerliga partierna. Decemberöverenskommelsen är i grund och botten inget annat än en garanti för att alliansens politik fortsatt gäller när det gäller utgifter och inkomster i statens budget.

Frågan är om Sverige och vi alla hade mått bäst om vi fått ett nyval. Nu är det stiltje på mer än ett plan.

Riksbankens räntesänkning   lär knappast gynna den bostadsbubbla som ligger och jäser. Effekten kan bli fortsatt prisuppgång på villor och bostadsrätter och fler som lockas att låna upp över skorstenen.

Vill det sig riktigt illa kan minusräntan få motsat effekt än den avsedda och slå knut å ekonomin.

En ny avtalsrörelse för 2,8 miljoner löntagare inleds senare i år. Arbetsgivarna i Svenskt näringsliv har redan slagit fast att utrymmet för höga lönehöjningar saknas när inflationen är låg, i så fall hotas jobben. LO hävdar å sin sida att låga höjningar bara förvärrar problemet. (AB)

Räntsänkningen påverkade kronkursen negativt. Svenska kronor blev  billigare i relation till annan valuta som dollar och euro, något som gynnar exportörer.

image

Dag 18 i #blogg100

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , & DN123 comments for “Slår Riksbankens räntesänkning knut på ekonomin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.