Hatets barnkammare.

Sverigedemokraternas partiledare gör som Fremskrittspartiets i Norge tar avstånd från Anders Breiviks terrorattentat. Vad annat kan de göra? Ingetdera av de partierna har förordat våld mot meningsmotståndare.  Problemet är att de delar grundläggande värderingar med Anders Breivik.Islamofobin och föraktet för människors lika värde har de gemensamt vad än Jimmie Åkesson och Siv Jensen säger. De har inget ansvar för Anders Breiviks handlande men väl för det hat som frodas i högerextremistiska kretsar.

Martin Peterson , docent i filosofi skriver i en debattartikel i Svenska dagbladet att Sverigedemokraternas ideologi inspirerar till ideologiskt inspirerade hatbrott:

I partiets principprogram står att ”Sverige är svenskarnas land”, ”Alla människor är inte likadana”, och ”Låt alla folk vara herrar i eget hus”. Alla som kan läsa, och har ett hum om Europas historia, inser att detta är ett parti som tänker i samma banor som nazisterna runt 1925.

Den halländske SD-politikern Erik Hellborn går ett steg längre då han i ett blogginlägg skrev att Anders Behring Breiviks vansinnesdåd triggades av ”massinvandring” och ”islamiseringen” av samhället något som kritiserades av   Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och partiledaren Jimmie Åkesson

Vad Åkesson och Söder inte ser eller låtsas om är den värdegemenskap som finns mellan en person som Anders Breivik och det egna partiet

Enligt idéhistorikern Ulla Ekström von Essen och tidningen Expos chefredaktör Daniel Poohl finns det flera beröringspunkter i Sverigedemokraternas ideologi och det manifest som Anders Behring Breivik skrev. Något som även det får Åkesson att reagera. (SvD)

Problemet är att Erik Hellborn inte är ensam. Kommentarer där det mångkulturella samhället och invandrare lastas för terrorattacken som en uppenbart högerextremist kallblodigt planerat och genomfört i Norge har även droppat in på den här bloggen.

Den typen av kommentarer tas inte in.   Det framgår tydligt att uttalanden av det slaget bryter mot de enkla kommentarsregler som gäller.

Bloggat:M Moberg, P Andersson, Svensson

Media:svd1 ab12345,ex12 dn12  ekot svt1 gp12

Andra om , , , , , , , ,

15 comments for “Hatets barnkammare.

  1. Pingback: Begrav våra hjärtan i Utøya | Min luktar oxo fisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.