Hatets barnkammare.

Sverigedemokraternas partiledare gör som Fremskrittspartiets i Norge tar avstånd från Anders Breiviks terrorattentat. Vad annat kan de göra? Ingetdera av de partierna har förordat våld mot meningsmotståndare.  Problemet är att de delar grundläggande värderingar med Anders Breivik.Islamofobin och föraktet för människors lika värde har de gemensamt vad än Jimmie Åkesson och Siv Jensen säger. De har inget ansvar för Anders Breiviks handlande men väl för det hat som frodas i högerextremistiska kretsar.

Martin Peterson , docent i filosofi skriver i en debattartikel i Svenska dagbladet att Sverigedemokraternas ideologi inspirerar till ideologiskt inspirerade hatbrott:

I partiets principprogram står att ”Sverige är svenskarnas land”, ”Alla människor är inte likadana”, och ”Låt alla folk vara herrar i eget hus”. Alla som kan läsa, och har ett hum om Europas historia, inser att detta är ett parti som tänker i samma banor som nazisterna runt 1925.

Den halländske SD-politikern Erik Hellborn går ett steg längre då han i ett blogginlägg skrev att Anders Behring Breiviks vansinnesdåd triggades av ”massinvandring” och ”islamiseringen” av samhället något som kritiserades av   Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och partiledaren Jimmie Åkesson

Vad Åkesson och Söder inte ser eller låtsas om är den värdegemenskap som finns mellan en person som Anders Breivik och det egna partiet

Enligt idéhistorikern Ulla Ekström von Essen och tidningen Expos chefredaktör Daniel Poohl finns det flera beröringspunkter i Sverigedemokraternas ideologi och det manifest som Anders Behring Breivik skrev. Något som även det får Åkesson att reagera. (SvD)

Problemet är att Erik Hellborn inte är ensam. Kommentarer där det mångkulturella samhället och invandrare lastas för terrorattacken som en uppenbart högerextremist kallblodigt planerat och genomfört i Norge har även droppat in på den här bloggen.

Den typen av kommentarer tas inte in.   Det framgår tydligt att uttalanden av det slaget bryter mot de enkla kommentarsregler som gäller.

Bloggat:M Moberg, P Andersson, Svensson

Media:svd1 ab12345,ex12 dn12  ekot svt1 gp12

Andra om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Patrik, Ängelholm
12 years ago

Det är märkligt hur samma personer som vid islamistiska terrorattentat gör allt för att skydda ideologin bakom, i det här läget istället gör precis tvärtom, och nästan innan Breiviks sista skott fallit, börjat utpeka syndabockar bland sina meningsmotståndare.

Det är sant att Breivik tagit islamiseringen som ett delmotiv för sina illgärningar. Det innebär inte att islamiseringen inte är ett problem, eller att islamkritiska tangegångar skapar massmördare. Unabombaren, som också skrev ett dokument, i samband med terrordådet i Oklahoma 1995, framhöll bl.a. miljöförstöringen som ett skäl att döda människor. Ska vi därmed inte kunna diskutera problemen med miljöförstöring?

Jag tycker man ska vara försiktig med att politisera en sådan här händelse, vilket svenska massmedia och diverse bloggare gjort flitigt (däremot har övriga partiledare varit mer försiktiga, såvitt jag kunnat se), med udden mot SD och andra värdekonservativa partier. Erik Hellsborn ansågs av partiledningen i SD också ha politiserat, men förstås åt andra hållet. Eller snarare att det fanns risk för en sådan tolkning. Jag uppfattade själv det Erik skrev som en slutsats att splittrade och mångkulturella samhällen erbjuder en god jordmån för framväxten av den här sortens galningar. Jag vet inte om du kommer censurera mig nu, men jag vill gärna säga att den uppfattningen håller jag helt med om.

Extremtolkningen att vi utan mångkultur med full garanti skulle slippa sådana som Breivik, stödjer jag däremot inte. Galningar kan uppstå i vilka samhällen som helst, endast risken för att det sker kan variera.

Patrik, Ängelholm
12 years ago
Reply to  annarkia

Om du läser Breiviks manifest, som är hela motivet för hans vansinnesdåd, så ser du att han faktiskt motiverar det med mångkulturen och massinvandringen. Så uppenbarligen har det skapat det hat hos massmördaren Breivik, som till slut fick honom att begå ett terrordåd med mål att döda så många människor som möjligt.
Jag betvivlar att han känt rädsla, men däremot hat. Uppenbarligen har det slagit fullkomligt slint i huvudet på honom, eftersom han i tidigare delar av sitt 1500sidiga dokument (innan pratet om en våldslösning börjar) talar om islam, nazism och kommunism som våldsideologier och kritiserar dem för att låta ändamålet helga medlen (sic!)

Mångkultur är inget resultat av något annat än ett felaktigt förhållningssätt till hur vi hanterar invandring relativt det egna landets identitet och värderingar. Ytterst få länder talar, som tur är, om mångkultur som något ideal. Vanligare är att det omnämns som ett problem. Dock inte i Sverige på den politiska scenen, förutom av Sverigedemokraterna. Bejakandet av människors lika värde har noll och intet med mångkultur att göra.

Skyller du inte islamistiska terrordåd på islam, så ska du heller inte skylla islamkritiska terrordåd (om vi nu ens ska kalla det för ett sådant… Brevik sänder många och motsägelsefulla signaler) på islamkritiker.

Den norske statsministern Stoltenberg känner jag stor beundran och respekt för. Han har hanterat katastrofen på ett alldeles fantastiskt sätt.

ANNA
ANNA
12 years ago

XXXX
SLUTA ATT ANKLAGA JIMMIE ÅKESSON FÖR DENNA GALNINGS DÅD!

BosseBockfot
BosseBockfot
12 years ago

vad än Jimmie Åkesson och Siv Jensen säger

Det är konstigt hur en del människor kan krypa in i andras skallar och ur dessa framvaska deras verkliga syfte. Du ”annarkia” du skulle inte kunna hänga med mig i helgen jag ska köpa en bil men jag tror att handlaren försöker lura mig… 😉

Jag förvånas och bl.a. min släkt i Norge förvånas över hur man i Sverige har politiserat denna för Norge nationella tragedi. Hur man på olika vis försöker dra politiska poänger ur en massa ungdomars tragiska död. Nu verkar det som om SD:s belackare har fått den universal-krok med vars hjälp de kan hänga upp all möjlig skit utan att behöva sakargumentera, hurra !

MEN det här kommer troligen att bli lite som att kissa i byxorna, det värmer för stunden. En saklig och nykter debatt om invandring och flyktingpolitiken kommer att flyta upp till ytan av egen kraft med eller utan SD:s hjälp. Det hat jag kan skönja i Sverige bottnar i att man trots att alla de klassiska partierna samfällt, och större delen av pressen gjorde det till sin hederssak att hålla SverigeDemokraterna utanför riksdagen misslyckades. Det är denna sura sveda som nu kommer till uttryck i olika debattartiklar och på bloggar som den här….

Avslutningsvis böjer jag mitt huvudet i sorg och omtanke med de drabbade och deras familjer i Norge.

Joanna
Joanna
12 years ago
Reply to  annarkia

Annarkia du har ju ena foten i Norge sommartid. Hur resonerar de norrmän Du möter?

Morgan
Morgan
12 years ago
Reply to  BosseBockfot

Notera att Europol har fått ändan ur vagnen och skickar femtio specialpoliser för att i första hand hjälpa PST men även övriga skandinaviska säkerhetstjänster med syfte att kartlägga högerextrema miljöer.

ConnyT
12 years ago

Tycker det är lika fel med ”guilt-by-association” argumentation nu som det är när ett muslimskt terrordåd sker. Bara för att man har vissa åsikter gemensamt kan man inte hållas ansvarig för vad en idiot sedan gör.

Det är inte SD:s fel att detta sker lika lite som det är en ”normal” muslimsk imam:s fel när en självmordsbombare tar sitt eget liv – även om dom delar värdegrund och syn på en del av samhällets problem.

Tycker det är ovärdigt av dom som utnyttjar detta för att attackera SD. Detta säger jag fast jag starkt ogillar allt SD står för. Och ja, jag är mycket medveten om att SD, som nu klagar högt över detta, hade varit etter värre om attentatsmannen hade varit muslim.

trackback

[…] Bloggat: Jinge, Annarkia, Röda Malmö, Läs även andra bloggares åsikter om Anders Breivik, Anders Behring Breivik, […]

trackback
Begrav våra hjärtan i Utøya | Min luktar oxo fisk!
12 years ago

[…] Bloggar:tant, islamineurope, deeped, sanne, jerlerup2, ansgarssyskon, global voices, ingerö, enmansutredningen, copyriot, fredrikedin, hax2, blogghoran, camilla, beelzebjörn, emanuelkarsten, richard silverstein, loonwatch, oyvindstrommen, lenin’s tomb, dagens konflikt, parkstugan, umr, röda berget, pelaseyed, lodenius, ardin, jinge, svensson2, röda malmö, henning, popvänster, vad bör göras, hans lind, stefan sundström, biology and politics, annarkia2 […]