Göteborgs kommun köpte alkohol och kläder för skattepengar.

Uppdrag granskning visade på en kultur inom Göteborgs kommun som är under all kritik. En mygelkultur där politiker tycks leva i sin egen bubbla och gränserna för vad som anses vara accepabelt beteende luckrats upp.

[column width=”45%” padding=”5%”]

I Göteborgs kommun tycks det vara  okej att lämna in felaktiga kvitton. I alla fall om man har en ledande ställning. Kvittona  granskas inte. Granskaren litar på VD.

Uppdrag gransknings reporter hittade kvitton som attesterats trots att de saknade syfte och deltagare, något som är ett måste om det ska räknas som representation enligt skatteverkets regler. Dubbelförda kvitton och kvitton som gällde personligt bruk släpptes igenom. Kvitton från ledare som har miljoninkomst i årslön. En hantering som visar  att vissa lever gott skattebetalarnas bekostnad.

Granskningen gällde deltagande på en mässa i Cannes.  40 tjänstemän och politiker  var på investerarmäsan i Cannes för att representera Göteborg. En händelse som återkommer varje år. Naturligtvis är internationella kontakter viktiga för jobben och framtiden i en stor stad som Göteborg.

Det som sticker i många göteborgares ögon är en vidlyftig representation och kulturen att sko sig på skattebetalarnas bekostnad.

Vad sägs om ett antal flaskor dyrt vin och uppe på det ostar och gourmetmat som frukost köpta strax innan flygets avgång. Dryck och mat ämnat för det egna skafferiet  kan tänkas men inte betalt ur egen ficka .

Är det sådana beslutsfattare vi är betjänta av?

[/column]
[column width=”45%” padding=”5″]

Politiker och tjänstemän som lever gott på våra skattekronor och som för länge sedan stängt dörren till den verklighet de flesta av oss lever i?

Kvitton kan felföras och fel kan begås. Det är inte där problemet ligger. Problemet är den kultur som tycks sitta i väggarna hos politiker och högre tjänstemän i Göteborgs kommun. Erik Amrå, ordförande för granskningskommssionen som tillsattes efter mutskanalen säger i GP

Det finns en osund kultur som gör att det saknas naturliga spärrar för vissa beteenden.Sedan håller inte kontrollsystemet de mest  elementära mått på ordning och reda.

Erik Amrå menar att det som händer/hänt i Göteborgs kommun skadar tilltron till demokratin . Det är med Erik Amrås ord inte bara  en fråga om kvitton.

Ett gammalt talesätt säger att makt korrumperar. I Göteborg är det alltför många konstigheter som uppdagats. Först kom mutskandalen med muthärvan. Turerna runt inköpen av italienska spårvagnar blev sedan en dyrköpt affär  då några där uppe inte lyssnade på sakkunniga.  En rad märkliga händelser som tyder på att allt inte står rätt till i Göteborgs kommun.

Man borde byta ut personer i ledande ställning   mer frekvent innan makten förblindar och det blir alltför bekvämt på  taburetterna.

Efter Uppdrag Gransknngs avslöjande har två tjänstemänI Göteborgs kommun polisanmälts för kvittofiffel .

[/column][end_columns]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
T Lindholm
T Lindholm
10 years ago

Skall bli intressant se vad påföljden blir för de berörda Politikerna och Tjänstemännen, risken är stor att de inte ens får sparken, tyvärr..:-(