Gärna vapen men ingen dialog säger Saudiarabien.Till skillnad från sin företrädare Carl Bildt som twittrade ut åsikter har Margot Wallström gjort sig känd för sin utrikespolitik.

Saudiarabien surnade till, satte ned foten och såg till att vår utrikesminister behängdes med munkavel på Arabmötet, ett möte hon inbjudits till som hedersgäst för att hålla  inledningstalet. Det var ett  besked från den saudiska diktaturen som inte kan misstolkas. Gärna svenska vapen men dialog om mänsklg rättigheter  betackar diktaturen sig för. Om deras brott och kränkningar ska Sverige och Margot Wallström hålla tyst

I Saudiarabien betraktas man som terrorist om man kritiserar regeringen. Kvinnor är andra klassens medborgare. Diktaturen Saudiarbien bidrar till instabilitet i regionen genom militära interventioner. Har ett straffsystem som minner om medeltiden. Hittills har minst 40 personer halshuggits.

  I UD:s officiella rapport om Mänskliga rättigheter i Saudiarabien är kritiken stenhård.

Nu har Saudiarabien stoppat Margot Wallströms tal på Arabförbundets möte i dag.

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, säger Margot Wallström till TT. (AB)

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström anser ”att det är olyckligt att Sveriges röst stoppas” och det  på grund av att Sverige använder sin röst. Det var fö samma Karin Enström som tidigare visade ovilja att klassificera Saudiarabien som  en diktatur.

Näringslivet, de 31 som i en debattartikel propagerade för förlängt mlitrt samarbetsavtal med Saudiarabien med motiveringen att handel möjliggör dialog om mänsklga rättigheter och brister i demokratin borde idag ha fått sig en tankeställare. Eller är det så att vinstintresset skymmer sikten?

Saudiarabiens agerande idag blir förhoppningsvis den spik som sätter stopp för forsatt   militärt samarbete med  Saudiarabien. När får vi ett uttalande från statsministern? Det är väl ändock inte så som vissa hävdar att Stefan Löfven innerst inne är Wallenbergs man?

image

Inlägg 9 av 100 i #Blogg100
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , & DN, SvD, SVT, AB, Expr

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Per-Anders
9 years ago

Självklart ska inte Sverige leverera krigsmateriel till blodiga diktaturer som Saudiarabien. Att Wallström inte fick hålla sitt tal var kanske vad Löfvén behövde för att kunna backa ur avtalet på ett smidigt sätt.