Friskolereformen vid vägs ände?


Uppdrag Granskning (SVT) har tittat närmare på ett antal friskolor som tagit sig rätten att  välja bort svagpresterande elever och elever med funktionsnedsättning. För Profilskolans vd i Stockholm, Greger von Sivers är det elever som är besvärliga och som skolan inte vill befatta sig med. Hans ordval är skrämmande och ett klart brott mot skollagen.

Det fria skolvalet har fördjupat segregationen och dessutom dränerat skolan på resurser. Sveriges fria skolval är vid sidan av Chiles unikt. Ingen annanstans tillåts riskkapitalbolag driva skolor för att maximera sin vinst.

Det räcker banne mig inte med att reagera med upprördhet på Uppdrag Gransknings reportage.Lärarförundets ordförande säger att uppgifterna om att friskolor väljer bort elever  är en skandal utan motstycke. Jag vill påstå att det är det fria skolvalet och friskolereformen som är en veritabel skandal! Lärartätheten är lägre och det finns färre behöriga lärare på friskolorna. Elever som kräver extra resurser gör verksamheten mindre profitabel varför elever med särskilda behov sorteras bort …  Fakta som är väl kända.

Under de senaste två decennierna har skolresultaten försämrats samtidigt som klyftorna mellan olika elevgrupper ökat . Så här kan det  bara inte få lov att fortsätta.

Det måste bli ett stopp för vinstdrivande företag inom skolans värld. Det är ju barockt att några ska berika sig på våra skattepengar. Pengar som är till för att säkra en bra skola.

Skolans uppdrag är inte att alstra vinst utan erbjuda bästa möjliga utbildning till alla barn! Att använda barn som medel att tjäna pengar är och kan aldrig vara försvarbart. 

Uppdrag Granskning om Det fria skolvalet sänds i kväll kl 20:00 i SVT1. Missa inte det!

Lästips: SVT Uppdrag granskning, SR Ekot och Karin Pettersson(AB).

Media:SvD12,DN1234,SK123, Dagens Arena & Martin Moberg & SvenssonRöda Malmö

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] själva verket är avregleringen och privatiseringen av den svenska skolan så misslyckad att det inte ens borde kallas reform utan sabotage. […]

joanna
joanna
10 years ago

Den svenska skolans kretsgång är en följd av friskolreformen, det fria skolvalet och kommunalisering .

trackback

[…] Martin Moberg, Annika Högberg, Göran Johansson, Ola Möller, Roger Jönsson, Peo Wågström, Johan Westerholm, Kajsa Lisa, DHE, DN1 DN2 SvD1 SvD2 LB SS, Annarkia, […]