Friskola snuvar eleverna på gymnasiebehörighet.


Religion, ett av de obligatoriska kärnämnena skippades med resultat att eleverna lämnar gymnasiet utan fullständig gymnasiebehörighet. Aniaragymnasiet är en friskola och som andra liknande skolor effektiviserat undervisningen genom att helt sonika ta bort en obligatorisk kurs. En indragen kurs ökar vinsten för skolan men sätter eleverna på pottkanten.

ekNu påstår rektorn att tre moment har eleverna inhämtad under sin praktik. Resterande ska läsas in som intensivkurs. Som fd gymnasielärare vågar jag påstå att det är omöjligt. För det första har ingen lärare gett eleverna några uppgifter  att lösa under praktiken och för det andra är det omöjligt att läsa in 25 timmar i religion på någon vecka.

Religionskunskap handlar inte om att enbart mata in fakta. Det är ett ämne för reflektion och diskussion.Lärande som ska leda fram till kunskap är en komplicerad process och kan inte reduceras till några timmars koncentrerat  inhämtande av faktauppgifter på egen hand.

Ett missförstånd påstod friskolans rektor.   Är det inteatt hela idén med friskolor som vinstdrivande företag  är ett enda stort missförstånd?

Akvarell: Heksann

Media:AB, DN, HD,SR,  

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jinge
11 years ago

”Nu påstår rektorn att tre moment har eleverna inhämtad under sin praktik. Resterande ska läsas in som intensivkurs. Som fd gymnasielärare vågar jag påstå att det är omöjligt.”

En viktig sak under inlärningssekvensen är att eleven hinner sätta in det hen läst i sitt sammanhang, och vilka moment rektorn menar att eleverna inhämtat under praktiken förstår jag inte. Frågan är om inte eleverna har rätt att kräva betalning under den tid de tvingas läsa in det ”glömda”.

En annan sak, ska inte skolinspektionen kolla upp hur riskkapitaldrivna skolor följer gällande anvisningar?