Friedmans apostlar eller Keynes lärjungar?

Idag presenterade socialdemokraterna sin budget. En budget som föregåtts av stora rubriker om konflikter och osämja. En budget som aldrig kommer att genomföras, en skuggbudget som fått enorm uppmärksamhet. En budget vars tillkomst Håkan Juholt oförsiktigt kallade ”huller om buller”.  Jag är rädd för att det är just det som debatten kommer att handla om. Huller om buller, ansvar och förtroende. Innehållet blir sekundärt. Så tragiskt då socialdemokraternas skuggbudget pekar ut en annan väg än den som slitit Sverige isär.

Vi borde ta oss en titt på landet på andra sidan Atlanten,  det land som är alliansens förebild för att se vad som väntar oss och göra gemensam sak med demonstranterna i Occupy Wall Street.  En proteströrelse som riktar blickarna mot de ekonomiska orättvisorna.

I dag tar mer än 45 miljoner amerikaner emot matkuponger. Enligt officiell statistik lever nästan var sjätte amerikan i fattigdom. Så många har inte varit fattiga sedan Bill Clinton tillträdde som president 1993. Den officiella arbetslösheten ligger på 9,1 procent – den inofficiella på 16,2 procent.(AB)

Visst har vi en bit kvar till en arbetslöshet på 16 procent men faktum är att utanförskapet och klyftorna har t ökat under alliansens mantel.

Enligt den svenska regeringens fattigdomsgräns på 112 000 kronor per år i disponibel inkomst hade enligt regeringen drygt 12 procent av Sveriges befolkning en ”låg ekonomisk standard” år 2007. 1991 var motsvarande andel 7,5 procent. (Anders Romelsjö)

När Reinfeldt och Borg vill mota en växande arbetslöshet med sänkt krogmoms satsar socialdemokraterna på en kunskapsbaserad ekonomi,utbildning, forskning, infrastruktur, bostäder, miljön och jobben.  Inte för inte kan man tala om Friedmans apostlar och Keynes lärjungar.

Vad Keynes hade sagt om att samla i grytorna för att stryka  riskkapitalbolagen medhårs är en annan historia.  Och hur   det egentligen var tänkt med a-kassan och sjukförsäkringen var vi många som undrade. Är det möjligen så att en moderat slunkit in i de socialdemokratiska leden var en tanke som naglade sig fast. Eller var det bara en medial anka? Idag kom ryktena i media på skam då det visade sig att innehållet inte var Friedmans utan mer liknande Keynes. A-kassan ska justeras och sjukförsäkringen repareras.En skuggbudget som visar på alternativet till den Reinfeldtska politiken.

Kanske är det på tiden att vi tar följe med proteströrelsen” over there”  och markerar att nu får det vara slut på den politik som tar från de som lite har och ger till de som har så mycket mer.  Slut på den politik som ökat klyftor, utförsäkrat sjuka och gjort livet än svårare för den som mist sitt jobb.

Media: SVT, Ab, Ab2, Ab3, Ab4SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6DN, DN2, DN3, SR, Exp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Annarkia, LO-bloggen, HBT-sossen, Helene Hellmark-Knutsson, Unionen Opinion, Röda Berget, Högbergs tankar, […]