Brist på omdöme och ansvar.

Vår monarks klavertramp börjar bli en visa. Statsministern med ansvar som sin devis vänder bort blicken.

Med tanke på besöket i Saudiarabien där kungen gav diktatorn en utmärkelse från scoutrörelsen   är jag nyfiken på vad han har att säga om det tilltaget.

Min nyfikenhet grundar sig på förra gången det begav sig

Under ett statsbesök hos sultan Hassanal Bolkiah i Brunei i februari 2004 uttalade sig kungen i Dagens eko:
Varje söndag efter besöket i moskén så har han en öppen audiens där vem som helst får komma och framföra sina önskemål och förmodligen klaga också. Så jag upplever det på så sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig

— Carl XVI Gustaf, Dagens eko, februari 2004

Detta uttalande kom att bli mycket kritiserat. Svenska Amnestys generalsekreterare Carl Söderbergh menade att kungens uttalande gjort stor skada och gjorde det svårare för människorättsorganisationer. Statsvetaren Olof Petersson ansåg att uttalandet skulle bli slutet för monarkin och att kungen borde abdikera. Herman Lindqvist däremot menade att diskussionen var en storm i ett vattenglas.(Wikipedia)

Att  Saudiarabien är ett land som ständigt bryter mot de mänskliga rättigheterna  är välkänt. Det kan räcka att nämna att i diktaturens Saudiarabien döms kvinnor som kör bil till piskrapp.  Frågan är om kungen vet.

Reinfeldt vet men bryr sig inte  trots att han som Sveriges regeringschef borde ha synpunkter på vad vår statschef  har för sig under ett statsbesök.

 – Det ligger inte i min roll att ha synpunkter på ifall det utdelas medaljer med koppling till scoutrörelsen, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Under ett statsbesök upplevs kungen representera  Sverige även om det är i  scoutrörelsens namn som hedersbemärkelsen  överlämnas till en diktator.

Samarbeta med scoutrörelsen är naturligtvis inte fel men att dela ut en medalj för demokratiinsats är inte bara fel utan pinsamt och direkt kontraproduktivt.

Media: Expr1234, DN12, SvD 123AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Lars
Lars
12 years ago

Med tanke pa att kungen i detta fall som representerar scout rorelsen, kan vael besoket inte betraktas som statsbesok. Kan heller inte se varfor Reinfeldt skall kritisera vem scoutrorelsen ger medaljer till. Eller vill ni ha diktatur aeven i Sverige??

Beelzebjörn
12 years ago

Vill man ta i det där på ett sätt som Reinfeldt skulle bry sig om, rekommenderar jag en titt på hur Sveriges relationer med Saudiarabien styrs av regeringen, och hur t ex vår vapenexport dit rimmar med Fredriks skitsnack om att ’påverka regimen’.

Kungen skulle på sin höjd kunna förväntas tacka nej till Scoutrörelsens begäran att dela ut medaljen på ett tydligt sätt, och vinna lite väl behövd goodwill.

trackback

[…] helt lika är de ju inte. Och det finns sannerligen större skandaler i svensk politik än Juholts bidragsslarv. Eller fiffel – […]