Förledande budskap från Reinfeldt och Borg.

imageAnders Borg säger sig vilja bygga skyddsvallar
runt statsfinanserna. Inte visste jag att statens finanser  blivit ett mål i sig. För mig har de alltid varit ett verktyg för att skapa ett bättre samhälle.Ett instrument för politiker att påverka samhällsutvecklingen. Ska det byggas skyddsvallar ska de byggas runt människor Anders Borg!

Fredrik Reinfeldt försöker skrämmas med en orolig omvärld. Den som har funnits där ett bra tag utan att påkalla någon presskonferens. När Migrationsverket ber om sammanlagt 48 miljarder kronor extra fram till 2018 för att möta flyktingkrisen yrar statsministern om bristande reformutrymme.

På Konjunkturinstitutet (KI), tycker man dock att statsministerns koppling mellan reformutrymme och flyktingmottagning haltar, eftersom man i ett par års tid påtalat att staten ligger ordentligt back.

AEnligt beräkningarna krävs det skattehöjningar på över 100 miljarder fram till år 2018 för att kunna upprätthålla dagens välfärd och samtidigt leva upp till överskottsmålet:

– Jag förstår inte riktigt varför han gör det. Det är helt klart att det är ont om pengar i statskassan, och att det som väntar svenska folket efter valet oavsett regering är stramare finanspolitik och åtstramningar och på marginalen påverkas de av detta, men inte speciellt mycket, säger Jesper Hansson på KI[…] (SVT)

När Anders Borg varslar om höjda skatter handlar det om indirekta skatter sådana som slår hårdast mot lägre inkomsttagares plånböcker.

Vad menar egentligen finansministern med att välfärdens kärna inte påverkad? Är det en omskrivning för att annan välfärd ska åka på stryk, en omskrivning för att nedskärningar är att vänta?

 

Media: DN12345

Läs även andra bloggares Åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments