En statsminister med egna penslar.


Fredrik Reinfeldt satte nytt svenskt rekord i nyspråk under partiledarutfrågningen i SVT.

Nya i nya moderaterna var bara början på en resa där högerpartiet kidnappade positivt laddade ord och gett dem ny valör.

Arbetarparti utan e som i arbetare och arbetslinjen pekade ut moderaternas huvudmotsättning. Den mellan de som har och de som inte har arbete.

i SVT:s partiledarutfrågning   myntade Reinfeldt ett nytt ord. 2006 var budskapet från moderaterna MASSARBETSLÖSHET. Då var 6 procent arbetslösa.  Idag efter två mandatperioder med moderatstyre har den siffran plussats på. Idag är 8 procent arbetslösa. Massarbetslöshet! Icke i statsministerns huvud. Han vill inte ta ordet i sin mun.

-Det är så många fler idag som vill jobba var Reinfeldts svar.


Varför förvånas eller förfäras?Fredrik Reinfeldt har gjort sig känd för sina skygglappar och statistiska finter för att undfly den verklighet som är.

Solidaritet är  ett annat  ord som moderaterna lagt beslag på och gett ny valör.
Solidariteten ska hållas inom de arbetande. De andra måste lära sig att göra rätt för sig.  Att vara sjuk eller arbetslös är tärande och osolidariskt mot de som arbetar. Så går tankegångarna.

Arbetslöshetsersättningen sänktes så ingen skulle förledas att gå och dra benen efter sig. Den försäkring som skulle ge den som förlorat jobbet möjlighet att komma igen  blev  en fattigdomsfälla vars syfte var att tvinga den arbetslöse att ta vilket jobb som helst med usla villkor.

I SVT:s utfrågning hänvisade Fredrik Reinfeldt till att 40% har ytterligare försäkring som förstärker ekonomin vid arbetslöshet. De 60 % som inte har får förmodligen i Reinfeldts värld skylla sig själva.

Fredrik Reinfeldt var illa påläst.

Endast en tredjedel av alla som deltar i arbetskraften omfattas av fackens inkomstförsäkringar. Och endast 7,3 procent av alla som drabbas av arbetslöshet får ut ersättning från försäkringen.

[…]

– Inkomstförsäkringar kan inte tas till intäkt för att avstå från en höjning av takbeloppet i den vanliga a-kassan. En sådan höjning är fortsatt mycket angelägen, säger han.(TCO-tidningen)

Hur det blev med det utanförskap som skulle sopas bort vet vi idag hur det gick. 86 000 har utförsäkrats. Svårt sjuka tvingas ut på den öppna arbetsmarknaden, De kallar statsministern för enskilda fall.

Idel dimridåer bakom vilka ett nytt kallt samhälle mejslats fram.

Media: DN12345,SVT,AB & M Moberg, Röda Berget ,Anna-Karin Mattsson & ETC & Opinionsverket.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments