Svensk flyktingpolitik i blåsväder igen.

Migrationsverket och regeringen lyssnar inte på varningar och kritik mot fortsatt avvisning av irakier.

När migrationsverket 2007 slog fast att det inte existerar någon inre väpnad konflikt i södra och centrala Irak protesterade Amnesty, Röda korset och UNHCR. Trots detta fattades beslut om att 2009s kulle bli ”återtagandeåret”. Man ansåg inte att irakier saknade skyddsbehov och därför skulle sändas tillbaks till Irak.

När Sverige , Norge och Storbritannien Sverige, Norge, Nederländerna    gemensamt utvisade  en stor grupp irakier som förvägrats asyl protesterade på nytt FNs flyktingorgan UNCHR. Då som nu  genomfördes protester och demonstrationer   till stöd fär irakiska vänner som skulle sättas på planet från Sverige till Bagdad.

Även Europarådets ordförande  Thorbjørn Jagland  har riktat kritik mot att Sverige har fortsatt utvisa irakier .

I morse var det dags igen. Ett plan med destination Bagdad fyllt med utvisade irakier från Sverige, Danmark och Norge stoppades efter det att Europadomstolen  begärt att utvisningen av flera av de ombordvarande skulle uppskjutas. Domstolen ställer samtidigt krav på att migrationsverket gör landrapporter  om säkerhetsläget i Irak.

Billström och migrationsverket är inte mottagliga för kritik och har uppenbara problem med att förstå att det inte är rättssäkert att utsätta människor för allvarliga risker att skadas då de skickas tillbaks till Irak och ställer sig oförstående till kritiken. En inhuman behandling av människor som söker skydd undan förföljelse rimmar illa med talet om rättssäkerhet från Billströms sida.

Media: AB GP Exp SvD DN 12 & Röda Malmö
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments