Filmen ”Godheten”, Tommy Berggren och starten på valrörelsen. #blogg100

 Inlägg publicerat 28/1 2013 i repris

Startar valrörelsen med filmen ”Godheten- en film om förlusten av det gemensamma” med Tommy Berggren i rollen som den girige?

– Ja det gör den!Den börjar idag. Nu får det fan va slut!

Så svarade Tommy Berggren då han efter premiären på filmen Godheten av Stefan Jarl fick frågan om valrörelsen börjar idag. En fullsatt biosalong gav svaret en rungande applåd. Filmen är politisk men inte partipolitisk. En lågmäld  film som   öppnar   för diskussioner om vilken typ av samhälle vi vill leva i.

Filmen en essay om vad vi förlorat   var glasklar. Det gemensamma solidariteten har begravts till förmån för egoism och girighet.   Förlusten av det gemensamma är en förlust som berikat riskkapitalister och gött ett galopperande bonussystem. Tommy Berggren iklädde sig rollen som girigbuk  så skickligt att jag nog inte var ensam om att undra om klockan på armen hans var en Rolex.  Så var det naturligtvis inte. Klockan var inköpt på Hötorget för 250 kronor och fungerar alldeles perfekt.

Filmen påminde mig om att löftet om ökad kvalitet i välfärden och högre löner  är dimridåer för att dölja det största rånet någonsin.  Skattepengar som hamnar i riskkapitalbolagens händer, utförsäljningen av vår gemensamma egendom, skolor och vården till lägstbjudande som köper för att maximera sin vinst. En vinstmaximering som endast kan åstadkommas genom neddragningar. Sedan  säljer de med miljoner i vinst   och drar vidare. Kvar finns en utsvettad  personal, köer som växer och vanvårdade gamla.  En avgudadyrkan av marknaden ord som döljer girighet.

Visst lever vi en konstig tid där  en mutad medelklass  belånar sig över skorstenen istället för att betala skatt. Istället för skatt som ska betala det gemensamma vår välfärd betalar nu medelklassen boräntor på sina miljonlån i tron på att bostadspriserna ska fortsätta att stiga och att  de aldrig ska bli gamla, sjuka , arbetslösa. Är vi nöjda med en  en människosyn   som bärs upp av en idé om att några är närande och andra tärande?

Hur blev det med den  massarbetslöshet som arbetslinjen skulle råda bot på? Reinfeldt säger att sysselsättningen ökat.Samtidigt har vi  en arbetslöshet som bara stiger och stiger. Har vi en statsminister som inte vet vad han talar om eller är det bara dimridåer?

Nu får det väl ändå vara slut på dumheterna!  Men vem sjutton ska hålla i rodret? Stefan Löfven har under året som gått gjort sitt bästa för att triangulera socialdemokraternas politik och lagt sig i ryggen på moderaterna.  Kommer programkommittén att visa att socialdemokratin är ett alternativ? Med Pär Nuder i en av grupperna kan man ju undra. Hur ska den mannen som sitter i styrelsen för ett stort riskkapitalbolag kunna säga nej till vinst i välfärden?

  Svenska Kyrkan    tillägnade Stefan Jarls Godheten Svenska kyrkans filmpris som ges till en film som har premiär på filmfestivalen och lever upp till:

Filmen ska hålla hög konstnärlig kvalitet och synliggöra bland annat existentiella, rättvise- och sociala frågor i berättelse och uttryck.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, , , , , , & Roger Jönsson & Martin Moberg,svd12,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anna-Karin
11 years ago

Vi är många som har fått mer än nog av den inhumana politik som härskar i Sverige idag. Fram för ett mänskligare samhälle, tycker jag.

Tack för filmtipset och ett bra inlägg.

Anna-Karin

Per-Anders
11 years ago

Verkar som det är en nödvändig film för många att se. Det är väldigt viktigt att de goda krafterna (som jag fortfarande hoppas socialdemokraterna står för) ser vikten av ett ideologiskt lobbyarbete i den kommande valrörelsen. Tyvärr verkar många ha tappat insikten att solidaritet och demokrati är grundbultar i ett välfärdssamhälle. Jag kollade på trailern på Folket Bios hemsida. Skulle vilja se filmen men tyvärr verkar Folkets Bio inte ha någon biograf i närheten av Sundsvall.

Joanna
Joanna
11 years ago

Bra filmtips!

Lassalle
Lassalle
11 years ago

”Välfärdsstaten är 2000-talets farligaste och dödligaste epedimi,fullt jämförbar med pest,smittkoppor och aids”.
(Fredrik Reinfeldt ”Det sovande folket”)