Ingen mer räkfrossa!


En missvisande rubrik för min egen del. Jag köper mina räkor i i Feskekörkan hos handlare som endast säljer kravmärkt.

räka

Nordhavsräka

Världsnaturfondens rödlistning av  nordhavsräkan kan slå ut de som livnär sig på just räkfiske. Det gäller även de som fiskat efter konstens alla regler och fiskat hållbart.

Hur det ska gå med den göteborgska identiteten kan man ju undra då färska räkor är ett varumärke som förknippats med  Göteborg. Här är också fäska räkor fredagsmys.

Färska räkor är minst lika göteborgskt som bamba, Majorna och Liseberg ( Karolina Vikingsson, GP)

När torskfisket rödlistades var det många fiskare som fick ankra upp och söka annan försörjning. Torsken som ansågs vara en skräpfsk blev snart en lyxanrättning då priset skenade. Torsk med äggsås är det bästa jag vet. Det serverades ofta i mitt barndomshem. Nu är det den fisk som då betraktades som festfisk den som vi har till vardags. Vilken då? Laxen förstås och då med en handfull räkor som tillbehör. Färska räkor är dyra redan idag. De lär väl bli totalt oåtkomliga om priset på räkormöter samma öde som priset på torsk.

Lästips: WWs Fiskguide-när Du ska köpa miljövänlig fisk.

Media: DN,SvD1, SR1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Please follow and like us:
fb-share-icon0
Tweet 20

  2 comments for “Ingen mer räkfrossa!

  1. 7 februari, 2014 at 13:00

    Det har ju ingen betydelse om man “fiskat efter konstens alla regler och fiskat hållbart”, om andra missköter sig och staten / myndigheterna inte ger tillräckliga resurser för tillsyn så måste även dessa sluta fiska. Det är knappast Naturskyddsföreningens fel.

    • 7 februari, 2014 at 13:46

      Vem påstår att det är naturskyddsföreeningens fel?

Comments are closed.