Facebook sista utposten… #blogg100 inläggen …

Skulle Du kunna tänka dig att bistå en människa i nöd, en familj som står utan mat på bordet då försäkringskassan gett avslag?

Du svarar nog som jag -Ja på den frågan om du vet skälet. Kan tänkas att pappan i familjen är arbetslös och mamman utförsäkrats på grund av svår sjukdom.

Min mamma gjorde det. Hon var ett föredöme när det gäller att se och bistå människor i nöd. Behjärtansvärt kan tyckas. Kruxet är att hon  aldrig kunde räcka till för alla de som var i behov av hjälp. Det kan inte din och min hjälp heller göra i en tid då välfärdssamhället monteras ner.

Picture0001Vad vi ser är en utveckling som liknar det som en gång var för hundra år sedan . Då fattiga fick stå med mössan i handen och be om hjälp och barnen ropades upp i skolan för att ta emot ett par träskor och i bästa fall ett bylte kläder. Alla såg, tisslade och tasslade och de fattiga lastades för sin fattigdom. Det samhället vill jag inte ha tillbaks!
Passar vi oss inte är vi snart där. Allt fler slås ut främst på grund av arbetslöshet och sjukdom sedan socialförsäkringarna gröpts ur. Klyftan mellan de som har arbete och de som är utan ökar.

Idag tvingas familjer vända sig till välgörenhetsorganisationer för att få mat på bordet.  Visst är det bra och hedervärt att familjer i nöd kan vända sig  den Facebookssida som Giving People står bakom. Men det räcker inte! Det är inte okej att en familj ska behöva be om hjälp på Facebook!

Vi måste se till att vi skapar ett samhälle för alla där sjukdom och arbetslöshet inte blir ett stigma. I ett solidariskt och demokraiskt samhälle är det upp till staten att ge skydd när behoven finns. En generell välfärd värd namnet.

 Ett samhälle  bedöms alltid efter hur det förmår erbjuda skydd för de svagaste grupperna. Något att tänka på för de som sitter på matens taburetter!

Mer i media: Anne-Marie Lindgren12 & Kjell Rautio12 & Martin Moberg & Staffan Lindström & SR Ekot, SVT,DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Andra duktiga #Blogg100 bloggares inlägg idag proseccovänstern – återträffen Man blir temporärt korkad av depression DEN MEST STÖRANDE KAFFEKOPP #BLOGG100 2 AV 100 Fettisdagen – i sann proffsbloggaranda! Bytt bytt – kommer aldrig igen Cropping Facebook sista utposten… #blogg100 inläggen … […]