Ett vassare vänsterparti under danande?

Partiledare i parti och minut och ett vassare parti på vänsterkanten?

Först ut var Mona Sahlin att kasta in handsken efter ett av socialdemokratins sämsta valresultat någonsin. Sedan tågade Maud Olofsson samma väg när partiet darrade på ribban och  riskerade att hamna under 4% spärren till riksdagen. Och så Ohly som kritiserades för att ha flörta för mycket med Mona Sahlin och Maria Wetterstrand under det rödgröna samarbetet inför det senaste valet.

Idag är vänsterpartiet samlat till kongress för att b l a välja ny partiledare. Med största sannolikhet blir det Jonas Sjöstedt som får uppdraget kanske i samarbete med någon av de två kvinnliga kandidaterna.

Min första kontakt med Jonas Sjöstedt var en av de broschyrer han författade inför EU-valet. Informativt och välskrivet. Insatt , kunnig och lågmäld  kan han bli ett lyft för ett parti som levt en tynande tillvaro sedan Gudrun Schyman lämnade skutan. Hennes briljanta argumentationsteknik och snabba intellekt imponerade långt utanför de egna leden.

Ulla Andersson  visade på stor kunskap och en härlig debatteknik där fakta fick stå i centrum under den ekonomisk politiska debatten inför valet 2010.Ulla Andersson är en person och politiker jag blev nyfiken på och ville titta närmare på då hon besökte Jönköping.  Första intrycket av en person med stor kunskap och insikt när det gäller ekonomisk  politik stärktes. Hon talade om privatiseringen inom välfärden och riskkapitalbolagens sätt att fungera med kopplingar till äldrevården och skolor.  Vänsterpartiet är det enda parti som tydligt satt ned foten och säger nej till vinst i välfärden. Något Ulla Andersson motiverade mer än väl.

Frågan är om inte vänsterpartiet med ny ledning och fokus på miljö  och ett mer humant samhälle kan locka tillbaks sympatisörer från miljöpartiet som har en svår balansgång och som så öppet visat intresse av att sträcka ut handen till Reinfeldts allians.  En del socialdemokrater som tröttnat på lekstugan och krypskyttet inom ett skadeskjutet S sneglar förmodligen också vänster ut. På det offentliga mötet med Ulla Andersson  i Jönköping var det fler än en person som ansökte om medlemskap i vänsterpartiet. Kanske blir vänsterpartiet ett vassare parti med Jonas Sjöstedt som partiledare och Ulla Andersson vid hans sida?

Media: ab1 svt dn123 ex1 svd123 ab dn svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
12 years ago

Jag har min favorit, men hon vill inte.:( Men Jonas är bra imho, men det finns mycket bra folk engagerade i V faktiskt, de som bloggar är ofta mycket vettiga.

Martin
Martin
12 years ago
Reply to  Martin

Är på gott humör idag, ett vänsterparti som är tilltalande för en stor mängd människor i vårt avlånga land. En bra partiledare. Men vad som fick mig att jubla idag var att de nu tar upp frågan om bemanningsbranschen i riksdagspolitiken. Det fick mig att ropa högt, TV4 reportern kände sig nödgad att politisera emot det på nyhetsplats. Frågan är inte heller ett bländverk, Kaj Raving valdes in i partistyrelsen och då han motionerat i frågan så vet man att det finns folk i ledningen som tror på det som en fråga. En bra dag för svensk riksdagspolitik, jag skall nog gå och knäppa en öl för att fira och gå och lägga mig.

trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Röda Malmö, Röda Lidköping, Läs även andra bloggares åsikter om Rossana Dinamarca, Jonas […]

Per-Anders
12 years ago

Visst är sannolikheten stor att Sjöstedt kommer att lyfta Vänsterpartiet. Inte minst med hjälp av det tomrum som Socialdemokraterna lämnar efter sig i opinionsundersökningarna. Som socialdemokrat tycker jag detta måste bli en kick i rumpan för s-partiets företrädare och ta sig i kragen och styra upp partiet ur krisen. Egentligen är Jonas Sjöstedt den partiledare Socialdemokraterna borde haft. Tyvärr verkar ju inte motsvarande talang finnas inom Socialdemokraterna.