Ett vassare vänsterparti under danande?

Partiledare i parti och minut och ett vassare parti på vänsterkanten?

Först ut var Mona Sahlin att kasta in handsken efter ett av socialdemokratins sämsta valresultat någonsin. Sedan tågade Maud Olofsson samma väg när partiet darrade på ribban och  riskerade att hamna under 4% spärren till riksdagen. Och så Ohly som kritiserades för att ha flörta för mycket med Mona Sahlin och Maria Wetterstrand under det rödgröna samarbetet inför det senaste valet.

Idag är vänsterpartiet samlat till kongress för att b l a välja ny partiledare. Med största sannolikhet blir det Jonas Sjöstedt som får uppdraget kanske i samarbete med någon av de två kvinnliga kandidaterna.

Min första kontakt med Jonas Sjöstedt var en av de broschyrer han författade inför EU-valet. Informativt och välskrivet. Insatt , kunnig och lågmäld  kan han bli ett lyft för ett parti som levt en tynande tillvaro sedan Gudrun Schyman lämnade skutan. Hennes briljanta argumentationsteknik och snabba intellekt imponerade långt utanför de egna leden.

Ulla Andersson  visade på stor kunskap och en härlig debatteknik där fakta fick stå i centrum under den ekonomisk politiska debatten inför valet 2010.Ulla Andersson är en person och politiker jag blev nyfiken på och ville titta närmare på då hon besökte Jönköping.  Första intrycket av en person med stor kunskap och insikt när det gäller ekonomisk  politik stärktes. Hon talade om privatiseringen inom välfärden och riskkapitalbolagens sätt att fungera med kopplingar till äldrevården och skolor.  Vänsterpartiet är det enda parti som tydligt satt ned foten och säger nej till vinst i välfärden. Något Ulla Andersson motiverade mer än väl.

Frågan är om inte vänsterpartiet med ny ledning och fokus på miljö  och ett mer humant samhälle kan locka tillbaks sympatisörer från miljöpartiet som har en svår balansgång och som så öppet visat intresse av att sträcka ut handen till Reinfeldts allians.  En del socialdemokrater som tröttnat på lekstugan och krypskyttet inom ett skadeskjutet S sneglar förmodligen också vänster ut. På det offentliga mötet med Ulla Andersson  i Jönköping var det fler än en person som ansökte om medlemskap i vänsterpartiet. Kanske blir vänsterpartiet ett vassare parti med Jonas Sjöstedt som partiledare och Ulla Andersson vid hans sida?

Media: ab1 svt dn123 ex1 svd123 ab dn svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 comments for “Ett vassare vänsterparti under danande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.