Rubriker om ekonomisk kris och sämre tider duggar tätt. Den ekonomiska oron tränger igenom semesterlugnet och får alltfler att fundera över vad morgondagen bär i sitt sköte.
I går enades Euroländernas politiker om ett nytt nödlån till Grekland. Ett lån om många miljarder, över 150 miljarder euro som ytterligare ökar på det grekiska skuldberget. Räntan på skulden ökar och sprider sig ned i en ekonomi som redan går på knäna. Priset får grekerna i gemen betala i form av hårda åtstramningar och en galopperande arbetslöshet. Med nödlånet köps tid för europeiska banker att sälja de grekiska statspapper de tidigare gjort vinst på. Det är inte i första hand i någon slags solidaritet med det grekiska folket som lånet beviljats utan för att rädda EMU och undvika den bankkollaps som väntar bakom hörnet.
Hur ett land som redan dignar under skuldbörda på grund av misskötta statsfinanser, skatteanarki och tvånget att följa den penningpolitik som fastställs av de starkare ekonomierna i valutaunionen förtäljer inte historien. Det är få som tror att Grekland ska kunna stabilisera sin skuld med den åtstramningspolitik som väntar. Fler länder som Irland, Portugal, Spanien och Italien har det gemensamt att euron fungerat som ett sänke. Samtidigt kommer varningssignaler från andra sidan Atlanten. Där förbereder man sig på om det värsta scenariot , en kollaps, skulle inträffa.
Att rubrikerna på ekonomisidorna är svarta i det här läget är väntat. Frågan är hur vi, du och jag berörs av allt detta? Sverige är ett litet exportberoende land som påverkas av internationella konjunktur. I kristider eller befarade onda tider håller folk hårdare i plånboken och konsumtionen sjunker. Man avvaktar och väntar på bättre tider eller åtminstone tydliga signaler om vart vi är på väg.
Det är precis så jag har reagerat. I dagarna var det meningen att vi skulle ha skrivit köpekontrakt på en nyproducerad bostadsrätt i Göteborg och att drömmen om att återigen flytta tillbaks skulle kunna realiseras. Då affären ligger ett år fram i tiden är det omöjligt att veta vad vår nuvarande bostad betingar för pris när det är dags att sälja.Går det illa kan ju också det nyproducerade huset stå med flera osålda lägenheter. Därför avvaktar vi med köpet fullt medvetna om att drömlägenheten i Göteborg går vår näsa förbi. Ett lyxproblem kan tyckas i tider då mångas ekonomi riskerar att krascha på grund av sämre tider. Kanske blir det så om det går riktigt illa att det blir stugan på landet som blir vår åretruntbostad. Där kan vi odla potatis, grönsaker och hugga egen ved till spisen.
Media: ab12, ex12, dn1234, svd123, ekot, svt
Andra om Krisen, EU, Euron, USA, Grekland, Politik, samhälle