Ett delat Sverige.


Partisympatierna delar Sverige mitt itu. Jämnt utan att någon av blocken, om det nu finns något rödgrönt sådant, får egen majoritet. Moderaterna är i SKOP:s undersökning störst medan socialdemokraterna fortsätter att öka och ökar mest. Skulle det här vara valsiffror får kristdemokraterna inga mandat vilket skulle innebära att de kvarvarande allianspartierna skulle tvingas liera sig med SD eller MP för att få sitta kvar på regeringstaburetterna.

Moderaterna 33,4 procent, +/–0
Folkpartiet liberalerna 5,4 procent, –0,6
Centerpartiet 5,5 procent, +1,2
Kristdemokraterna 3,8 procent, –0,2
Socialdemokraterna 31,7 procent, +1,3
Vänsterpartiet 4,3 procent, –1,8
Miljöpartiet 9,3 procent, +0,3
Sverigedemokraterna 6,5 procent, +0,6 (DN)

SKOP mäter partisympatier inte väljarsympatier. Frågan som ställs är vilket parti i riksdagen tycker du är bäst inte vilket parti skulle du rösta på om det vore val.  Om nu detta spelar roll borde det vara förklaringen till varför SKOP:s mätningar skiljer sig från andra opinionsinstitut.

Nu är detta inget valresultat och det intressanta är hur moderaterna kommer att agera framöver. En minoritetsregering som vill ta ansvar måste kompromissa och förhandla med oppositionen för att få igenom förslag i riksdagen . Så ser det parlamentariska läget ut. Vad som händer i höst med det femte jobbskatteavdraget som regeringen i nuläget inte har någon majoritet för blir intressant att se. Det som ligger närmast är sjukförsäkringen och socialutskottets ändringsförslag. Det ser ut som om moderaterna väljer att hänvisa de förslagen till någon källarvåning för ytterligare utredning för att undvika ytterligare ett nederlag i riksdagen. Prestige tycks gå före sjuka människors livsbetingelser.

Bloggat M Moberg,HumanLabRat, Sandro Wennberg, Sebastian,

Media: DN SvD Ex AB

Andra om , , ,

3 comments for “Ett delat Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.