Ett beslut som kan ge vind i seglen.

De faller som käglor. Förbrukade efter valförlust och kräftgång. Mona Sahlin och nu Lars Ohly.

Lars Ohly har idag inte helt oväntat meddelat att han inte ställer upp till omvalVänsterpartiets nästa kongress. Opinionssiffrorna har närmat sig fyra procent och partiet riskerar att åka ur riksdagen vid nästa val. Sorgligt om socialdemokraterna skulle bli det enda alternativet till vänster om mitten i svensk politik. Kanske kan  ett partiledarbyte ge den nystart partiet så väl behöver.  Vänsterpartiet behöver  en rejäl förnyelse och ett partiledarbyte kan bli startskottet för den processen.

Kandidater till partiledarposten  har anmält sitt intresse långt innan Lars Ohly aviserade att han kastar in handduken. Jonas Sjöstedt är min favorit allt sedan den insats han gjorde för folkbildningen om EU och EMU. Ulla Anderssons lågmälda men  initierade ton  imponerade under den ekonomiska debatten inför valet  2010. Hans Linde är för mig ett oskrivet blad.

Det finns kanske fler tänkbara kandidater. Då vänsterpartiet inte diskuterar inför stängda dörrar lär vi få följa vad som är på gång.  Kanske blir det som många spår delat partiledarskap, ett jobb som inte bara innebär hårt arbete utan också att ständigt stå i rampljuset och under medias lupp.

Allt ljus på partiledaren när det går framåt i opinionen. När partiet backar är det samma person som står i rampljuset och får klä skott för kräftgång.  Är det inte lite väl enkelt att peka ut en person som syndabock?   Har partiledaren verkligen så stor betydelse?  Ett parti kan ju knappast vara en mans eller kvinnas verk.

Bloggat:Jinge, M Moberg, Kjellberg, Röda MalmöSvensson


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 comments for “Ett beslut som kan ge vind i seglen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.