Poliser löser inte sociala problem.

Upplopp uppkommer inte av sig självt. Att förminska  kravallerna i Storbritannien till en kriminell handling är att blunda för vad som ligger bakom.

Våld och förstörelse kan aldrig rättfärdigas men det är oförsvarligt att inte försöka förstå vad som ligger bakom .

16 000 poliser för att kväsa upploppen i Tottenham, Birmingham,Manchester och Liverpool mfl städer. 16 000 poliser och plastkulor mot ungdomar  som inte vet bättre. Vad hjälper det att förminska ett offantligt stort socialt problem till en kriminell handling? Missförstå mig inte nu! Kravallerna måste naturligtvis stävjas men lär uppstå igen och igen om inget gör för att möta utanförskapet  som uppstår framtiden är becksvart då inga jobb finns som kan ge en meninsagsfull tillvaro . När det blir upplopp  finns oftast bakomliggande  orsaker. Den utlösande händelsen blir till brasved för den ilskan och frustrationen som redan finns. Sedan kommer svansen av  kriminella som hakar på och i oredan   plundrar affärsägare och högerextrema klappar händer i förtjusning och står i beredskap att skörda lagrar av det som sker.

Daniel Swedin beskriver bakgrunden till kravallerna i Aftonbladet

Storbritannien är ett av Europas tuffaste klassamhällen. I inget annat industri­land är chanserna till social rörlighet så små som här, enligt OECD. I Tottenham, där kravallerna startade, är arbetslösheten uppe i 8,8 procent och barnfattigdomen är utbredd. Strejker, protestmarscher, universitets­ockupationer och studentprotester har kantat Camerons tid som premiär­minister. Aktionerna har varit människors svar på regeringens tuffa ned­skärningspolitik. Vill man förstå kravallerna kan det vara värt att komma ihåg det. Hela svaret finns kanske inte där, men höger­falangen i Camerons parti verkar tro att kravallerna bara handlar om kriminalitet.

Samma sak har hänt i Sverige och riskerar att på nytt blossa upp om inget gör för råda bot på det utanförskap som uppstår när familjer sopas ned från mattan och hamnar i fattigdom på grund av arbetslöshet eller sjukdom.  När fritidsgårdar bommar igen på grund av nedskärningar och ungdomsarbetslösheten är hopplöst hög finns risken att några kanaliserar sin besvikelse och frustration på samhället genom att  delta i kravaller. Ett destruktivt sätt att göra sin stämma hörd och få uppmärksamhet.Andra vänder ilskan inåt och skadar sig själva eller stökar till det för sig och sin omgivning i skolan.  I Sverige precis som i England ökar klyftorna och allt fler har hamnat vid sidan av.

I Sverige har vi en regering som överfört pengar från den generella välfärden till de som redan har det bra. Det kallar alliansen för valfrihet. En valfrihet som kräver resurser för att fungera och som  definitivt inte gäller alla.

Bloggat: Svensson, M Moberg, Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
12 years ago

En livstid av fattigdom, otrygghet, maktlöshet och marginalisering fyller en krutdurk av rättmätig ilska och frustration. Polisen skjuter ihjäl en person och *BANG* hela stadsdelar exploderar, hundratals människor strålar samman i varje gatuhörn, adrenalinet rusar i blodet, de tänker: Det här är bättre än en fotbollsmatch (och fan så mycket biligare)! De känner att de är i kontroll – kanske för första gången i sina liv, de jagar iväg polisen som trackaserat dem, tar saker de inte har råd att köpa, somliga går längre och bränner ner hela byggnader. I massorna finns kriminella men de flesta är vanliga ungdomar, en del äldre. Men morgonen kommer, berusningen har klingat ur och saker och ting framträder i ett annat ljus, makten var en illusion. Statsapparaten har återhämtat sig från chocken, 16,000 poliser återställer Ordningen, gata för gata, hus för hus – hundratals arresteras och de som inbillade sig att de bestämde kommer att få betala ett högt pris för detta. I opinionsmätningarna kommer högerextremister att gå fram och David Cameron kommer annonsera satsningar på ökad myndighetskontroll snarare än fritidsgårdar och vårdcentraler. Nästa år händer samma sak igen, ännu större…

trackback

[…] Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Röda Berget, Kulturbloggen, Partistaten, Jämlikhetsanden, Läs även andra bloggares åsikter om […]