Poliser löser inte sociala problem.

Upplopp uppkommer inte av sig självt. Att förminska  kravallerna i Storbritannien till en kriminell handling är att blunda för vad som ligger bakom.

Våld och förstörelse kan aldrig rättfärdigas men det är oförsvarligt att inte försöka förstå vad som ligger bakom .

16 000 poliser för att kväsa upploppen i Tottenham, Birmingham,Manchester och Liverpool mfl städer. 16 000 poliser och plastkulor mot ungdomar  som inte vet bättre. Vad hjälper det att förminska ett offantligt stort socialt problem till en kriminell handling? Missförstå mig inte nu! Kravallerna måste naturligtvis stävjas men lär uppstå igen och igen om inget gör för att möta utanförskapet  som uppstår framtiden är becksvart då inga jobb finns som kan ge en meninsagsfull tillvaro . När det blir upplopp  finns oftast bakomliggande  orsaker. Den utlösande händelsen blir till brasved för den ilskan och frustrationen som redan finns. Sedan kommer svansen av  kriminella som hakar på och i oredan   plundrar affärsägare och högerextrema klappar händer i förtjusning och står i beredskap att skörda lagrar av det som sker.

Daniel Swedin beskriver bakgrunden till kravallerna i Aftonbladet

Storbritannien är ett av Europas tuffaste klassamhällen. I inget annat industri­land är chanserna till social rörlighet så små som här, enligt OECD. I Tottenham, där kravallerna startade, är arbetslösheten uppe i 8,8 procent och barnfattigdomen är utbredd. Strejker, protestmarscher, universitets­ockupationer och studentprotester har kantat Camerons tid som premiär­minister. Aktionerna har varit människors svar på regeringens tuffa ned­skärningspolitik. Vill man förstå kravallerna kan det vara värt att komma ihåg det. Hela svaret finns kanske inte där, men höger­falangen i Camerons parti verkar tro att kravallerna bara handlar om kriminalitet.

Samma sak har hänt i Sverige och riskerar att på nytt blossa upp om inget gör för råda bot på det utanförskap som uppstår när familjer sopas ned från mattan och hamnar i fattigdom på grund av arbetslöshet eller sjukdom.  När fritidsgårdar bommar igen på grund av nedskärningar och ungdomsarbetslösheten är hopplöst hög finns risken att några kanaliserar sin besvikelse och frustration på samhället genom att  delta i kravaller. Ett destruktivt sätt att göra sin stämma hörd och få uppmärksamhet.Andra vänder ilskan inåt och skadar sig själva eller stökar till det för sig och sin omgivning i skolan.  I Sverige precis som i England ökar klyftorna och allt fler har hamnat vid sidan av.

I Sverige har vi en regering som överfört pengar från den generella välfärden till de som redan har det bra. Det kallar alliansen för valfrihet. En valfrihet som kräver resurser för att fungera och som  definitivt inte gäller alla.

Bloggat: Svensson, M Moberg, Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

  2 comments for “Poliser löser inte sociala problem.

Comments are closed.