Valfrihet som blivit boja.


Elpriset rusar uppåt igen. Inte är det vår slapphet som är boven i dramat!

Varje vinter de senaste åren samma sak. Kärnkraftverk tas ur drift/går på sparlåga. Just på vintern när kylan slår till och elproduktionen går åt som smör i solsken sker detta. Jag är nog inte ensam om att fråga varför? Har elen blivit för billig  eller vad? Strypa lite för att pressa upp priset? Nej så tokigt kan det väl ändock inte vara?

Aftonbladet tror sig veta vad som ligger bakom:

Allt färre svenskar gör aktiva val av elleverantör.

Detta trots att elpriserna är på väg upp och ett byte till ”rätt” leverantör kan göra stor skillnad på elräkningen.

– Generellt har vi sett att kunderna blir mer aktiva ju högre elpriset är, säger Håkan Östberg, marknadsanalytiker på Energimarknadsinspektionen (Ei) till SvD Näringsliv. (AB)

Mer aktiv blev även jag då elräkningen från sommarhuset damp ner i brevlådan.  Elementen på sparlåga och  frostfritt men ändå hög räkning. För säkerhets skull åkte vi till kusten för att kolla att inget element stod och drog energi i onödan och att alla ventiler var igenbommade.  Tömt systemet hade vi ju redan gjort.  Inget tjuvdrag någonstans men varför så hög räkning?

”Din slapphet kan kosta tusenlappar” skriker rubriken mig rakt i ansiktet.  Mitt fasta avtal med  Fortum går ut först i april. Är det förvissningen om att ha koll på elpriset efter kalla vintrar som kostar skjortan idag? Men slapphet?

När avtalet går ut ringer jag Compricer som jag brukar för att söka bästa avtal.Valfriheten är en chimär. Nätleverantör kan vi inte byta och här ökar ständigt kostnaderna. Är så innerligt trött på en valfrihet som egentligen inget annat är än boja.

Visst var det bättre förr. I alla fall var elpriserna betydligt lägre än idag innan spotmarknad, utsläppsrätterkonkurrens och ständiga byten av elavtal.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments