Slavhandel I Sverige? Vad annars är det frågan om när arbetare från Kamerun lockas till Sverige med arbetskontrakt om hyfsad lön och bra arbetsvillkor?
Arbetskontrakt är inte juridiskt bindande och skrupelfria entreprenörer, bemanningsföretag och arbetsgivare begår inget lagbrott när kontraktet ändras vid ankomsten till Sverige av entreprenören som anlitades av skogsbolagen SCA och Holmen för plantering. Lagstiftarna har à priori antagit att alla arbetsgivare är goda människor.
Uppdrag Granskning visade i ett reportage i går att så definitivt inte är faller. I reportaget avslöjades att arbetarna från Kamerun lockades till Sverige med löfte om 18 500 i månadslön. Väl framme gjordes avtalet om och de gavs betalt per planta. 22 öre per planta vilket innebär att de skulle få jobba stenhårt dygnet runt för att få en rimlig betalning för sitt arbete.
Tack vare uppmärksamheten som Uppdrag Granskning skapat kanske de lurade arbetarna från Kamerun får upprättelse.
Arbetsgivarorganisationen SLA och GS-facket enades på torsdagen om att utreda fallet.
-Vi är helt överens om att ärendet ska bedrivas skyndsamt, säger SLA:s vd Katarina Novak. -Om de har fått för lite lön så ska de ha den lön de skulle ha haft.(GP)
Skogsplanterarna från Kamerun är inget engångsfall. Varje höst får vi vetskap om att bärplockare strandsatts i Norrland utan rimlig ersättning för det arbete de utfört.Arbetskraftsinvandringen har i vissa fall blivit en täckmantel för trafficking dvs slavhandel. Nu är det dags för Beatrice Ask att agera. Gör om och gör rätt!
Läs även andra bloggares åsikter om uppdrag granskning, arbetskraftsinvandring, gästarbetare, Kamerun, Skogsarbetare, SCAS, Holmens, slavhandel, trafficking, politik, samhälle
& Jinge &