En pilgrims död -om mordet på Olof Palme.

Böckerna på rätt plats i bokhyllan. Äntligen! Det tackar jag en TV-serie för -En Pilgrims död.

I kväll börjar en Pilgrims död som bygger på Leif  GW Perssons   deckartrilogi . Serien omfattar fyra delar och handlar om mordet på Olof Palme. När jag såg att serien skulle sändas med start i kväll började jag leta efter böckerna i bokhyllan utan tanke på att  romaner och deckare stod  osorterade efter flytten.  Nåja nu står allt på plats och lätt att hitta.  Inför flytten slängde vi  massor av deckare , böcker som inte har något värde när de en gång lästs. Men se där GW Perssons triologi också kallad Välfärdsstatens  fall fanns kvar.  Nu tronar de på deckarhyllan sida vid sida alla tre:

Mellan sommarens längtan och vinterns köld, En annan tid, ett annat liv och Faller fritt som i en dröm

Rolf Lassegård i rollen som chefen som rikskriminalpolisen och en rad andra bra skådespelare som  Helena af  Sandeberg.   Jonas Karlsson, Kjell Bergqvist, Claes Malmberg och Johannes Brost  bäddar för att det blir sevärd TV.

Om vi blir klokare av att se serien vet jag inte. Leif  GW Perssons tes om att det var säkerhets- och underrättelsepersonal som låg bakom är intressant. Blir intressant att se om regissören lyckats fånga det samhällsklimat som då rådde. Mordet utfördes i en tid  med ett   politiskt klimat som såg så annorlunda ut jämfört med idag . Det var en tid då väst och öst slog pannorna blodiga mot varandra och tävlade i en farlig gren: kapprustning. Kärnvapenkapprustning med allt precisare tekniska kärnvapen som väckte tron om att ett kärnvapenkrig kunde vinnas.

Palme hade många fiender.Militären kan inte ha sett med blida ögon på Palmes nedrustningsinitiativ i det spända politiska läge som då rådde. Hatet mot Olof Palme  inom unghögern är väl dokumenterat. Jag minns en elev en ungmoderat som vände sig till en ssu:are dagen efter mordet på en av mina lektioner. Han log hånfullt och slängde ur sig en spydig kommentar, vände sig om igen och deklarerade med hela sitt kroppsspråk att han var nöjd med vad som skett.

Mordet på Olof Palme gav eko internationellt, chockade nationen. Sverige blev sig aldrig mer likt.

Lästips: Olof Palme: Hans tid och vår,Kjell Östberg i Internationalen

Media: Newsmill1,2,Barometern, GP12  Dagbladet,AB1, 2, DN2,SvD,& Svensson, Varghjärta
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Varghjärta, Gunnar Wall, Onyanserat, Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om En pilgrims död, TV-serie, Deckare, Välfärdsstatens […]