JAS till Libyen?

Vad man än må tycka om flygförbudszonen över Libyen är steget att skicka JAS till Libyen fel.

Det är att ta ett alltför långt kliv över ett NATO-samarbete in i ett regelrätt medlemsskap. Det finns andra sätt att bistå rebellerna och befolkningen i Libyen. Flyktingströmmarna ökar där kan Sverige bistå. Korridorer för humanitära insatser i form av bl a sjukvård är ytterligare ett exempel på vad Sverige kan bidra med. Direkta humanitära insatser men inga krigshandlingar.

I går dödades 94 personer i Benghazi då anfallande flyg trodde att de var Gaddafitrupp. Civila dödas i krig. Flygattackerna är inga kliniskt rena operationer. Jag har som många andra bejakat flygförbudszonen men samtidigt känt en oro för vad den kan leda till. Om än syftet var humanitärt och avsåg att bistå rebellrörelsen mot Gaddafi finns risken att inbördeskriget i Libyen utvecklas till en regional konflikt. Dödas civila av FN-alliansens bomber kan Gaddafi istället få ökat stöd av den inhemska befolkningen.

Det är svårt att fullt ut lita på USA och NATO i ledningen för gamla kolonialmakter och deras egentliga syfte med operationen i Libyen.

En flygförbudszon är inte några plan som cirklar i luftrummet utan innebär en militär intervention utifrån, ett militärt anfall. Som sagts några kliniskt rena operationer existerar inte. Människor dör i krig. Låt oss hoppas att de civila förlusterna blir små och att kriget mot Gaddafi inte skadar mer än det onda som ska förhindras.

Bloggat: M Moberg, Ulf Vargek, Mary XJ, Jinge Biology & Politics

Media: ab12, dn123 ,ex1234gp1 , svt123, svd1234
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 comments for “JAS till Libyen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.