Det stora sveket.


Människors lika värde gäller inte i Sverige. Solidaritet med din nästa har fått ge vika för egenintresset.

Reinfeldt_gam-300x264En människosyn från förr har blivit ledstjärna för de politiska beslut som påverkar vår vardag. Är Du arbetsför, frisk och inte för gammal är Du okej. Arbetslös, då ses du med misstänksam blick från de styrande.   Gammal och orkeslös? Då kan Du dra!

Sänkningen av a-kassan samtidigt som avgifterna höjdes har blivit en rått fälla som gör livet svårt i en redan svår situation. Ekot rapporterar om att arbetslösa som genomsnitt idag har en ersättning som är den lägsta på tio år.  Jobbskapande menar Anders Borg och alliansens vänner . Får Du låg ersättning måste Du ta vilket jobb som helst, var som helst och  till vilken lön som helst.  Inte blev det fler jobb av den utsvältningstaktiken.

Finanskrisen och arbetslösheten har lassats över på kommunerna som ser kassan sina då behovet av försörjningsstöd ökar.

Över 70 procent av landets arbetslösa och undersysselsatta står utan a-kassa, visar en rapport från LO-distriktet Västsverige. I Göteborg handlar det om över 17 000 personer.

– För allt fler löntagare innebär arbetslöshet ett fritt fall utan skyddsnät som dämpar, och det är nära och kära som får bära en allt större del av kostnaden. Ekonomiskt bistånd från kommunen, socialbidrag, blir aktuellt först när den arbetslöse sålt att av värde. I förlängningen drabbas också kommunernas redan ansträngda budgetar, säger Krister Andersson, förste ombudsman LO-distriktet i Västsverige, i ett pressmeddelande. (GP)

 När kommunerna får ökade kostnader samtidigt som intäkterna minskar sker prioriteringar som slår på de som har störst behov av omsorg.

Göteborg är en delad stad. Boendesegregationen är stor. Åk 11:ans spårvagn från ändhållplats till ändhållplats ser Du det med egna ögon. Där finns villorna i ena ändan och miljonprogramhusen i den andra. I Göteborg kan Du  förvänta dig att ditt liv är upp till nio år längre om du bor på en plats i staden jämfört med en annan.Åtta levnadsår – det är skillnaden i medellivslängd mellan män i Älvsborg och män i Bergsjön, en spårvagnsresa med 11:an som tar trekvart.

Har Du råd kan Du köpa en plats på ett äldreboende på ålderns höst eller varför inte en lägenhet eller litet hus i Portugal. Där beskattas inte ens pensionen.För de allra flesta gamla är det hemtjänsten som gäller. Äldreboenden läggs ner på löpande band och kvar finns  hemtjänsten.

Göteborgs posten har i en serie artiklar granskat hur det är att bli gammal i G öteborg. Det är i sanning ingen uppmuntrande läsning.

 Jag tror inte att gemene man vet hur katastrofal situationen är för de äldre. Möjligheterna till äldreboende är starkt begränsade och sämre ser det ut att bli, säger Gerd de Neergard , kurator på  inom geriatriken vid Högsbo

 Här finns Göteborgs Postens artiklar om äldrevården.

Är det så här vi vill ha det? Ett delat samhälle där yrkesverksamma läggs i den ena vågskålen och övriga i den andra. Ett samhälle   där   klass, hälsa  och ålder avgör vilket värde Du tillmäts.

Illustration: Erik Rune

Media: AB1,2,3 , Dagens Arena1,2,Folkbladet, Gotlands Folkblad, GP1,2, SMP,SvD, Sydöstran,SR1,2, Helsingborgs Dagblad1,2   & Göran Johansson & Martin Moberg &

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Dangerous Beans
Dangerous Beans
11 years ago

Tja, det är ganska EXAKT vad Alliansen skrev i sina valmanifest, som majoriteten i Sverige röstade för. Att ha Kristersson som socialminister (som själv lägger beslag på lägenhet i Stockholm city som var vikt till hemlös kvinna) är också EXAKT som att välja bocken till trädgårdsmästare. Folk vet detta – och har valt det. Rensvält skrev i ”det sovande folket” att han ser ett grundskydd som det enda samhället ska erbjuda. Hitler skrev att han ville gasa judar. När ska folk begripa att politiker faktiskt GÖR det de säger om de får makten?

Annarkia
11 years ago

Det otäcka är att folk tycks ha vant sg att det är så här Sverige är idag. Nyheter om fas3:s slavkontrakt, ökad fattigdom, utförsäkrade svårt sjuka, vanvårdade gamla, dubbla köer till sjukhusvård, tåg som stannar på spåret, barnfamiljer som vräks och arbetslösa som måste söka försörjninsstöd har blvit ett brus som många inte längre ens noterar.