Friskolorna gör eleverna en björntjänst.


Nu finns det svart på vitt att friskolor konkurrerar med falsk flagg.

dec_10 023

På kommunala Per Brahe-gymnaiset var det däremot bara 4 procent av eleverna som fick högre betyg enligt DN

De sätter inte bara långt bättre betyg än vad resultaten på nationella prov visar, de rättar dessutom proven generösare än vad de kommunala skolorna gör.

Vad säger nu alla de som påstått att högre betyg i friskolorna är ett bevis på bättre metoder och lärare? Det är ett argument för friskolornas vara som ofta förekommit i debatten trots att friskolor har lägre lärartäthet och sämre arbetsmiljö.

I Jönköping har friskolorna haft svårt att göra sig gällande med ett undantag, John Bauergymnasiet. Även Bauergymnasiet har tappat elever och det är kanske det som är orsaken till att den skolan sticker ut i Dagens Nyheters granskning av betygen. I Matematik A och C har över 50-80% av eleverna fått högre be tyg än resultatet på det nationella provet.Ge glädjebetyg är att göra eleverna en björntjänst. Risken är stor att de inte hänger med när de fortsätter med högre studier på Högskola och Universitet.

Nu vill lärarfacken införa betygsombudsman för att stävja betygsinflationen. Vore det inte bättre att en gång för alla sätta stopp för friskolornas privata dragningsrätt på skattemedel och stoppa vinsten inom välfärdssektorn?

Idag är det exempelvis bara Sverige och Chile som tillåter en oreglerad privat vinstdrift i skolsektorn. Varför betraktas det då som en sensationell nyhet när DN idag berättar om att vårt skolpengssystem leder till s.k. betygsinflation? Att friskolor, men även kommunala skolor, konkurrerar med överbetyg borde knappast komma som en överraskning.(LO-bloggen)

Är det inte dags att sätta ned foten och kräva en avreglering av friskolesystemet. En stor majoritet av befolkningen vill att de skattemedel som avsatts till välfärd ska användas till välfärd. Friskolorna drivs för att vara vinstdrivande. Ju fler elever desto högre skolpeng. Inte är det så underligt att betygen används som lockbete .

Foto: Annarkia

Lästips: ”Nu når otryggheten också medelklassen”. (Karin Petterson, AB)

Relaterat i media: SvD1,2,3, 4, AB1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments