Dags för (M) att kliva upp ur källaren.

Politiska partier lever inte av luft allena. Inkomstkällor är framförallt de partibidrag som utgår till de som tagit mandat i riksdag och kommun.

I Sverige finns   ingen lag på att partierna ska redovisa sponsorer och penningsummor. Det tillhör ändå politisk anständighet för att undvika misstanke om påverkan att redovisa summor överstigande   20 000 .  Moderaterna är ett av de partier som anser att de inte behöver redovisa vem som finansierarcpartiet.

Det är naturligtvis av högsta intresse att granskning av bidragsgivare tillåts för att undvika misstanke om korruption eller annan otillbörlig påverkan. Europarådets krav på redovisning  tillbakavisades av den moderatstyrda regeringen så sent som 2010. Idag lyfter några debattörer frågan i Aftonbladet

Ur demokratisk utgångspunkt är det oacceptabelt att det finns ett starkt hemlighetsmakeri kring hur partiers finansiering sker.

[…] Sverige är tillsammans med San Marino, Malta och Schweiz de enda länder i Europa som saknar lagstiftning.

Till ett lanseringsseminarium av partibidrag.se har Sofia Arkelsten bjudits in. Mitt tips är att hennes stol kommer att gapa tom.
Lästips:

Bloggat: Scaber Nestor, Ulf Vargek
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Alliansfritt Sverige, Esbati, Jämlikhetsanden, Annarkia, Jonas Sjöstedt, Martin Moberg, Claes Krantz, […]