Kommersiell vinstmaskin.

Aftonbladet gör en bra  granskning av Postkodlotteriet. Det är ett  lotteri som  många   lurats att satsa sina slantar på ofta efter en tröttsamt utnötningsteknik.

En period fanns ett reklamkuvert från lotteriet i min brevlåda flera gånger i månaden. Med plastkort med mitt namn och ett lottnummer. Bara att uppge bankkoden så var lotten min. En aggressiv  reklamkampanj  som  kostat.

Nu möts jag av reklamen direkt i TV-rutan istället. En kampanj som medvetet spinner på min girighet. Drömmen om den stora vinsten men också rädslan att stå utan om nu grannarna skulle vinna. En kampanj som vill få mig att tro att våra pengar går till välgörande ändamål.

Verkligheten är en annan.

Postkodlotteriet är inget annat  en kommersiell verksamhet som tjänar pengar åt ägarna genom att få oss att tro att vi gör en god gärning när vi köper en lott. Visst skänker företaget pengar till Läkare utan gränser, Amnesty mfl organisationer . Men det är endast  27% av omsättningen som går till välgörenhetsorganisationerna. Resten hamnar i fickorna på ägarna och som   driftkostnader.

Postkodlotteriet kallar det hela ”marknadsdriven välgörenhet”.

– Vi ser det konceptet som ett lönsamt sätt för en kommersiell aktör att kapitalisera på välgörenhet och välgörande organisationers goda namn och rykte, säger Tomas Sundén på ideella föreningen Charity Rating, som har granskat lotteriet.

Den svenska konsument­ombudsmannen Gunnar Larsson, som efter en tvist om lotteriets marknadsföring blivit lotteriets fiende nummer ett, säger om svenska Postkodlotteriet:

– Ett av de sämsta postkodlotterierna i Europa på att skicka pengar till behövande.

Efter avslöjandet att den svenske vd:n fått 6 miljoner i lön och bonus lämnar nu många lotteriet. Inser man att det är  fråga om en kommersiell vinstmaskin och ingen välgörenhetsorganisation lär fler följa efter.

Tidigare inlägg

Andra om , , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mange
Mange
13 years ago

Gör som jag. Stoppa dina tånaglar i svarskuveret och lägg på lådan.