Dags att vakna!

Det brinner i Husby, Tensta, Kista och Jakobsberg. Kvällspressen sänder live och visar bilder visar bilderna och Stockholms innerstadsjournalister skriver artiklarna om kravallerna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt stack ut hakan efter EU-mötet och talade om arga unga män utan att andas en stavelse om vad ilskan består av.Han talade om ansvar och om att våld inte hör hemma i en demokrati. Nej, man sätter inte eld på bilar eller kastar sten på polis och brandkår. Det hjälper inte heller att sticka huvudet i sanden och vägra se.

I en demokrati sparkar man inte heller på de som ligger Fredrik Reinfeldt! Det klingar illa när den som bär ansvaret för nedmonteringen av det som bär upp ett demokratiskt samhälle talar om demokrati. Alliansen lovade guld och gröna skogar när de vann valet. Av det blev det intet. Verkligheten visar ökad arbetslöshet, en skola i förfall,ökad fattigdom och ett samhälle som exkluderar och drar isär.

Husby står i själva frontlinjen för Alliansens förändringar av Sverige. När ungdomsarbetslösheten skenat, a-kassan slagits sönder och människor utförsäkrats bor många som drabbats där. Liksom när banken, lunchkrogen och folktandvården lämnat och vårdcentralen, posten, barnmorskan och ungdomsgården dragits in. (Anders Lindberg, AB)

När verkligheten inte stämmer med de ideologiska föresatserna då gäller i alla fall ideologin. Punkt! Om inge ser och lyssnar på de som drabbats hårdast av ett samhälle som exkluderar kan vi då förvänta oss att de ska hörsamma rop på den rätta vägen och demokratisk ordning?

Det sagda gör inte ungdomarna som förstört och deltagit i kravaller fria från ansvar. Den väg de valt är kontraproduktiv och skapar ökad främlingsfientlighet och hårdare tag. Men om inget görs för att stävja arbetslöshet, segregationen  och utslagning från skolan kommer det som hänt i Husby att få efterföljare.

I Husby är förvärvsfrekvensen omkring 40 procent. I landet som helhet är den 65 procent. Det är i den första siffran det onda, eller snarare det allra ondaste, sitter.(Lena Mellin, AB)

Alliansen har misslyckats med sina föresatser och statsministern vägrar ta ansvar. Vad vill och tänker oppositionen göra? Hur tänker polisen agera för att inge förtroende och vem stöder föräldrar som inget hellre önskar än att barnen håller sig borta från våldet?

Media: AB, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, DN, 1, 2, 3, 4, 5, 6, SR, 1, 2, 3, SvD, 1, 2,  AR på Jinge.se, Jinge på  Bilderblogg.se, Megafonen Röda Berget, Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,