Ökande klyftor som tickande bomber.

Händelserna i Husby följer samma mönster som ungdomsupplopp och bilbränder i andra städer.

Det handlar om ungdomar i förorter som Backa och Tynnered i Göteborg , Rosengård i Malmö och nu Husby och Kista i Stockholm. Förorter med en högre andel arbetslöshet än  och en större andel ungdomar som misslyckats i skolan, ekonomiskt fattigare områden jämfört med andra stadsdelar. Bilbränderna är ett tecken på bristande framtidshopp och en reaktion mot ett samhälle som exkluderar. Ofta är en speciell händelse det som är utlösande. i Husby sköts en  äldre man av polisen. Det var en händelse som sprängde fördämningen och fick flera att protestera mot hur polisen beter sig  mot invånarna i Husby.

Idag rapporterar   media om ungdomar som bränner bilar precis som media gjorde för två år sedan i Göteborg. Då som nu är det få som hör med kravallungarna hur de mår eller hur de ser på varför kravaller uppstått.Två forskare  Susanne Liljeholm Hansson och Torbjörn Forkby gjorde i samband med bilbränderna i Backa och Tynnered  ett försök att krypa under skinnet på ungdomar i Backa.

Genom 130 intervjuer, samtal ute på gatorna och genom att låta ungdomar i Backa skriva uppsatser om sitt område har Susanne Liljeholm Hansson, doktorand i socialt arbete vid Göteborgs universitet, och Torbjörn Forkby, forskare vid FoU i Väst/GR, sökt svar på hur personer från 15 år och uppåt ser på sitt område och varför ungdomar dras till kriminella handlingar(Göteborgs Fria)

Resultatet publicerade de i en rapport,  Kampen för att bli någon. De konstaterade att bilbränder visar brist på framtidshopp och är ett sätt att ge igen på ett samhälle som stängt dem ute. I rapporten diskuteras hur händelser som de i Husby kan förebyggas och vad som krävs för att polisen ska få stöd  att ingripa.  Susanne Liljeholm konstaterar bl a att polisen måste förtjäna sitt anseende. Att som vissa poliser gjort i Husby slänga invektiv som apor och råttor efter invånarna är inte bara kontraproduktivt det är skrämmande.
Bilbränder är en kriminell handling och kan inte rättfärdigas av en dålig och eftersatt miljö. Bilbränder och stenar förändrar inte samhället! Upploppen är däremot en signal att ta på allvar  och visar vad som kan hända igen och igen  i ett samhälle som blir alltmer ojämlikt och där maktlösheten fått fäste. Inser man inte det  kan det riktigt illa framöver.
Media: AB12345  DN12345678 Svd123 SR123 & Jinge på bilderblogg.se & M Moberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,