Dags att sätta ned foten.

Israel bombar viktig infrastruktur i Gaza. Ett elkraftverk byggt med pengar från Sverige har totalförstörts.

Israelerna vill inte att palestinierna klarar elförsörjningen å egen hand utan vill ha makten att stänga ned när helst det passar Israel.

Israel har förstört ett 182-miljoners kraftverk som Sverige ”lånat ut” till Palestina. Nu slipper Palestina betala tillbaka pengarna. Biståndsminister Gunilla Carlsson menar att Israel borde ersätta Palestinierna. Pengarna lånades ut till Palestina av regeringen 1999 och skulle gå till bygget av ett elkraftverk på Gazaremsan. Men elkraftverket har förstörts av Israels försvarsmakt i flera omgångar och går nu inte att använda. Eftersom kraftverket står stilla genererar det heller inga pengar. När biståndsministern Gunilla Carlsson besökte Gazaremsan under måndagen meddelade hon att Sverige skänker pengarna till Palestina. – Jag tycker inte att palestinierna ska betala en skuld för något som förstörts av något annat. Då tycker jag att biståndet får betala dubbelt istället för att låta palestinierna betala dubbelt, säger biståndsminister Gunilla Carlsson till Sveriges Radio.(AB)

Det är bra att Gunilla Carlsson aviserar att lånet efterskänks och att Israel borde ersätta palestinierna för förstörd egendom. Men det räcker inte att endast ha en åsikt om vad som är rättfärdigt och moraliskt rätt. Så länge som det internationella samfundet inte agerar kan Israel fortsätta att förstöra infrastruktur som skolor, vattenledningar, sjukhus och bostäder i Gaza även om den uppförts  med pengar från olika biståndsorganisationer, EU eller FN. Palestiniernas situation i Gaza men även på Västbanken blir alltmer outhärdlig .

Dagarna efter midsommar är en ny frihetsflotta planerad  med destination Gaza fullastat med med humanitärt bistånd. Vem som följer med som passagerare   kan Du se HÄR. Hur Du gör för att stödja Ship to Gaza framgår HÄR.

Media: ab sr s vd dn

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments