Vanligt folk får stå för fiolerna.

När en läkare ser att den medicin som ordinerats inte fungerar byts den ut. Inom EU kör man på. Där är nyliberalism ett mantra.

Grekerna ska nu dra åt svångremmen än en gång och betala den kris som finanskapitalet i sin girighet tillsammans med en spekulationsekonomi och skattelättnader för de rika skapat. Grekland är inget fattigt land. Frikostiga förmåner för statligt anställda är endast en del av förklaringen till krisen. Sanningen är den att välbeställda smiter från skatten med politikers goda minne medan korruptionen breder ut sig.
Yannis Stournaras, grekisk nationalekonom intevjuas i SvD och säger

70 procent av alla självständiga läkare, jurister och arkitekter betalar inte en enda euro i skatt. Övriga 30 procent betalar åtminstone litet grand, konstaterar Yannis Stournaras.

–Men förmodligen betalar de inte mer än vad de bränner i drivmedel under en enda helgtripp med yachten, hånar han.

Grekland har de lägsta skatteintäkterna i eurozonen. Den svarta ekonomin omsätter årligen cirka 59 miljarder euro, en fjärdedel av den officiella ekonomin, enligt IOBE:s beräkningarCartoon for @OperaMundi - George #Papandreou flushed into Eur... on Twitpic

Tyska och franska banker som tjänat på att låna ut pengar till Grekland får nu de  pengar som EU lånar ut till Grekland. De som i slutänden får stå för kalaset är vanligt folk.
Förlusterna ska socialiseras medan tidigare vinster hamnade i finanskapitalets bankfack. Undra på att grekerna  är förbannade.  ”Tjuvar, förrädare, vart tog pengarna vägen?” skanderar demonstranterna. Grekerna vill   inte betala de skulder som uppstått genom privat  eller offentlig spekulativ upplåning och korruption.

Tidigare inlägg

Fyra länder i ekonomisk kris,Irland, Spanien, Portugal och Grekland har satt valutaunionen och euron i strålkastarljuset.En valutaunion som aldrig borde ha etablerats kan nu vara på väg att erodera.

Det är de stora länderna som håller i taktpinnen och de andra får rätta sig därefter. När inflationen ökar i Tyskland höjer ECB räntan mitt i den portugisiska krisen. En valutaunion med så stora regionala skillnader som finns inom EU är en valutaunion dömd att misslyckas. EU har med EMU förvandlats till en koloss på lerföttter som ska styra  med en och samma hand trots deltagarnas olika förutsättningar.

Lästips: Den galna skulden, ETC; Bankerna måste var med …, UllaAndersson & Jonas Sjöstedt, AB

Media: SvD234,DN234,AB23, HD, Svt , Ex, GP12
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 comments for “Vanligt folk får stå för fiolerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.