(C) ett kidnappat parti?


Har centerpartiet kidnappats av Stureplanscentern?

ELööf-Thatcher-300x242tt socialliberalt eller snarare socialkonservativt parti byter skepnad och talar med nyliberal tunga. Omfamnas av Stureplanscentern och applåderas av libertianer.
Utifrån ser det ut som om centerpartiet kidnappats av ett gäng nyliberaler som ingår i samma kamratgäng. Det gamla gardet protesterar och hotar med att lämna partiet. I sanning en kontraproduktiv lösning på en inre  konflikt! Vad väntar sig partimedlemmarna egentligen? Annie Lööf med förebilder som Robert Nozick, Ayn Rand och Margaret Thatcher valdes i demokratisk ordning och har aldrig stuckit under stol med var hon hör hemma.

Annie Lööf  har alltid svar att ge. Nu påstår hon att hon inte alls är nyliberal trots förebilder som Margaret Thatcher och trots att idéprogrammet tydligt visar att  de som står bakom det vill byta spår och växla in mot ett samhälle som ska vägledas av en extrem neoliberalism.  Ett kallt och ogästvänligt samhälle där marknaden styr allt och alla.

Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson (C) skriver på DN Debatt att programmet leder till ett ”socialdarwinistiskt samhälle”. Det är ett samhälle där var och en får klara sig själv och den starke överlever.  Anders Lindberg skriver i Aftonbladet:

Kärnan i nyliberalismen är att staten, det gemensamma, är problemet. Skatt är stöld och samhället blir bättre om var och en får sköta sitt. De som inte själva klarar det får gå under.

Skulle detta tillämpas i praktiken blir resultatet ett samhälle fjärran från den svenska välfärdsstaten.

Centern framstår idag  som ett kidnappat parti, ett parti  med avklippta rötter. Det en gång så stolta miljöengagemanget är  som bortblåst , ersatt med  en tokliberal samhällssyn och en blind tilltro till  att marknaden ska lösa alla problem.  Det är en fartblindhet som i slutänden kan bli kostsam.

Illustration: Erik-Rune

Bloggat: Jinge, M MobergHögberg, SchlaugRöda MalmöSvensson.

Media: AB123 456, DN1234,  GP1234,  Svd1234, SVT 1, 2, SR Ekot 1, 2,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kokain, Politik, Kriminalitet dn123456 gp1234 sr12 ab12345 svd123 Läs oxo: lt Moteld, Lasse, Annarkia, Martin, Kjellberg, Internationalen, Röda […]

trackback

[…] blogginlägg: Annarkia, Jinges […]